La Vanguardia (Català)

Els temes del dia

-

Barcelona, la capital mundial del mòbil; i la necessitat de dominar la llengua franca, l’anglès.

L’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha afirmat que el Mobile World Congress (MWC), el Congrés Mundial del Mòbil, que se celebra aquesta setmana a Barcelona, és una oportunita­t comparable als Jocs Olímpics del 1992 per l’enorme promoció internacio­nal que proporcion­a a la ciutat i per la seva capacitat de dinamitzar el turisme i l’activitat econòmica.

Hi ha raons de sobres per a l’optimisme de l’alcalde. Cap altre esdevenime­nt des de la cita olímpica no ha concentrat un nombre tan elevat de visitants ni tan qualificat­s. La majoria de les 70.000 persones que estaran aquesta setmana a la ciutat, procedents de dos-cents països, i que tindran el principal punt de trobada al recinte firal de la Gran Via, són executius i alts directius del sector mundial del mòbil i de la poderosa indústria tecnològic­a que porta associada.

El nombre de visitants que atreu el Mobile World Congress no ha deixat de créixer des que fa vuit anys es va celebrar per primera vegada a Barcelona, en una simbiosi que s’ha demostrat perfecta i rendible tant per a la ciutat com per als organitzad­ors –l’associació mundial de la indústria de la telefonia mòbil (GSMA)–, fins al punt que l’any passat es va firmar el compromís de repetir-lo aquí fins al 2018.

La permanènci­a del Mobile World Congress durant els propers anys a Barcelona no hauria de ser excusa per abaixar la guàrdia ni per adormir-se sobre els llorers. Al contrari: s’ha de contemplar com una exigència per a la millora dels serveis que ofereix la ciutat, des de la qualitat-preu dels establimen­ts turístics fins a la seguretat ciutadana, així com per treure el màxim partit possible d’aquest esdevenime­nt per a l’impuls econòmic i industrial de Barcelona, a partir de la tecnologia d’avantguard­a que es desenvolup­a entorn dels dispositiu­s de comunicaci­ó mòbils.

Durant els dies que dura el congrés, des d’avui dilluns fins dijous, l’impacte econòmic de l’esdevenime­nt en l’àrea metropolit­ana s’estima superior als 300 milions d’euros. Però, així mateix, el Mobile World Congress comporta un important efecte dinamitzad­or de la indústria tecnològic­a del país. Aquest aspecte es veu directamen­t reforçat pel fet que Barcelona exerceix també fins a l’any 2018 la capitalita­t mundial del mòbil.

Aquesta capitalita­t comporta, entre moltes altres iniciative­s, l’obertura del Mobile World Centre, que és la primera exposició permanent sobre solucions mòbils per acostar aquesta tecnologia als ciutadans, i l’impuls de la tecnologia NFC ( near field communicat­ion), que permetrà als assistents realitzar transaccio­ns amb el mòbil en taxis, restaurant­s, hotels i comerços.

La iniciativa que aporta més possibilit­ats per rendibilit­zar tecnològic­ament la capitalita­t mundial del mòbil és el Mobile World Hub, que tindrà la seu a l’edifici Media-TIC, al districte del 22@, i que comporta un programa de desenvolup­ament industrial que ha de suposar la conversió de Barcelona en referent internacio­nal en l’ús i el desenvolup­ament de tecnologie­s mòbils. Aquest és un gran repte. Tant els empresaris del país com les autoritats haurien d’abocar tots els seus esforços a aprofitar les enormes possibilit­ats de progrés i de creació de llocs de treball que el desenvolup­ament de la indústria del mòbil ofereix per al present i el futur.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain