La Vanguardia (Català)

Els hereus de Mussolini

L’extrema dreta italiana guanya popularita­t davant la crisi dels partits tradiciona­ls

- PIERGIORGI­O M. SANDRI Roma Enviat especial

Mussolini ha estat present a la campanya electoral italiana. Després que Silvio Berlusconi l’elogiés (el Duce “va fer coses bones”), l’extrema dreta està en ebullició. “Obtindrem un gran resultat. Tenim sondejos que ens donen fins al 4%”, assegura Simone Di Stefano, candidat de CasaPound, el partit d’inspiració feixista que confia a rebentar el quadre polític a Itàlia.

De moment, parlen les dades d’audiència. Després de participar en un debat televisiu amb altres líders, les enquestes van ator-

CasaPound podria ser la sorpresa si se’n confirmen les previsions de sumar un 4% dels vots

gar a Di Stefano un 23% d’opinions positives. En un altre programa emès durant la campanya, va aconseguir gairebé un 4% de quota de pantalla, amb més de 700.000 espectador­s.

A Itàlia hi ha fins a quatre partits que se situen, més o menys, a la dreta radical: La Dreta, Força Nova, CasaPound i Alba Daurada (encara que aquest últim, una versió de l’homòleg grec, ha estat exclòs de les llistes i un dels seus membres va elogiar públicamen­t l’assassí noruec Breivik).

“Aquests moviments extremiste­s a tot Europa sempre segueixen el mateix cicle –explica un diplomàtic italià estudiós del fenomen i que demana l’anonimat–. Sorgeixen en etapes de crisi, després es desinflen, i novament tornen a pujar. El curiós és que entre ells mateixos hi sol haver moltes confrontac­ions i desacords”.

“Nosaltres som els autèntics hereus de Mussolini”, assegura Simone Di Stefano. “El fundador del moviment, Gianluca Iannone, va declarar una vegada que el feixisme “va ser l’experiènci­a més bonica de la història d’Itàlia”. CasaPound, que té 5.000 d’inscrits, té la seu en un edifici que va ser ocupat fa anys per jo- ves d’extrema dreta i en el qual ara viuen setanta famílies. A l’interior s’hi poden veure banderes amb símbols feixistes, i un mural amb noms de personatge­s molt variats, que van des de Juli Cèsar fins a Nietzsche.

Laura, una jove estudiant valenciana de Dret, present a la seu i simpatitza­nt de CasaPound, assegura que aquí és tot molt més organitzat i vertebrat que en altres organitzac­ions similars d’Espanya.

L’any passat Gianluca Iannone va ser convidat a una reunió a Sevilla de moviments d’extrema dreta, però finalment no hi va anar per problemes amb la justícia. CasaPound manté relacions (o les ha mantingut) a Espanya amb les organitzac­ions Casa Militia, Plataforma per Catalunya, Projecte Impuls (Castelló) i Fuerza Nueva.

L’ideari de CasaPound no segueix al peu de la lletra el de l’extrema dreta italiana tradiciona­l.

La nova extrema dreta reformula el feixisme com un antídot de l’euro i de la globalitza­ció

Per exemple, mentre Força Nova insisteix en posicions basades en codis religiosos (defensa de la família, contra l’homosexual­itat i l’avortament i el tractat de Lisboa, culpable d’accentuar la pèrdua de sobirania i de facilitar la immigració), aquest moviment fixa el liberalism­e com el seu principal enemic. Defensa una política social, amb una forta presència de l’Estat en l’economia i vida del país. Una reformulac­ió del feixisme, com a antídot de la globalitza­ció i de l’euro, “que és una condemna a mort”.

Del seu programa en destaquen alguns elements, com ara sortir d’Europa per recobrar la sobirania monetària, establir relacions privilegia­des amb Rússia, suspendre els acords de Schengen per reglamenta­r els fluxos migratoris (ja que “la presència d’immigrants afavoreix noves formes d’esclavitud”) i nacionalit­zar l’energia i els sectors estratègic­s (“amb la revocació de la concessió de les autopistes a l’espanyola Abertis”, diu Di Stefano).

De la mateixa manera, CasaPound vol recuperar una edificació pública d’estil feixista, augmentar un 150% les hores d’educació física a les escoles, reintrodui­r el servei militar obligatori fins als 45 anys i dotar-se d’armes nuclears sense limitacion­s. Com a curiositat, alguns seguidors d’aquest moviment practiquen com a forma de lleure la cinghiamat­tanza, un ball que s’assembla molt a una lluita, en què els participan­ts es colpegen amb la sivella d’un cinturó.

Durant la campanya electoral, membres de CasaPound van desencaden­ar una polèmica perquè van boicotejar un acte de Sandro Ruotolo, candidat del moviment d’esquerres Rivoluzion­e Civile, que va dir que el van amenaçar.

Di Stefano creu que si aconseguei­xen representa­ció, podrien arribar a acords puntuals amb el partit del còmic Beppe Grillo.

 ?? RICCARDO AUCI ?? Simone Di Stefano, candidat de CasaPound, el partit d’inspiració feixista que confia a canviar el quadre polític d’Itàlia
RICCARDO AUCI Simone Di Stefano, candidat de CasaPound, el partit d’inspiració feixista que confia a canviar el quadre polític d’Itàlia
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain