La Vanguardia (Català)

Raúl Castro anuncia que deixarà el poder el 2018

El ‘jove’ Díaz-canel, de 52 anys, será el nou vicepresid­ent

- ELISABET SABARTÉS Caracas. Enviada especial

Raúl Castro va anunciar ahir que continuarà al capdavant del Govern de Cuba cinc anys més i deixarà el poder el 2018, als 86 anys. Tal com es preveia, els 612 diputats de l’Assemblea Nacional el van reelegir ahir mitjançant vot secret i directe perquè continuï exercint el càrrec de president dels consells d’Estat i de Ministres. Miguel Díaz-Canel serà el nou número dos del Govern cubà.

A la sessió parlamentà­ria, que es va celebrar a porta tancada i inaugurava una nova legislatur­a, va assistir-hi també el seu germà gran i líder històric de la revolució cubana, Fidel Castro (86 anys), rebut amb una forta ovació, segons els mitjans oficials.

La ratificaci­ó de Raúl es va consumar sense sorpreses, si bé el president cubà ja havia insinuat que podria ser l’últim mandat. Fa tot just tres dies, el petit dels Castro també va declarar que estudiava la possibilit­at de retirar-se, fent realitat la seva intenció de limitar la permanènci­a dels alts funcionari­s cubans a dos mandats seguits de cinc anys; una norma legal que no existeix en l’actualitat i que per implantar-la caldria modificar la Constituci­ó.

Darrere d’aquesta eventual restricció hi ha la necessitat de renovar la cúpula del poder a Cuba –sota control de la gerontocrà­cia revolucion­ària– i donar pas a les noves generacion­s per assegurar la pervivènci­a del règim socialista. El rostre visible d’aquest intent de rejovenime­nt és Miguel Díaz-Canel, primer vicepresid­ent del Consell d’Estat i home de confiança dels Castro. DíazCanel substituei­x José Ramón Machado, de 82 anys. Dissidents com la blogaire Yoani Sánchez lamenten que el debat se centri en l’edat de l’elegit, i no en les seves actituds polítiques.

L’Assemblea Nacional també va elegir ahir el seu nou president, en substituci­ó de l’històric Ricardo Alarcón, que va encapçalar el legislatiu durant vint anys. El relleva Esteban Lazo, de 69 anys, fins ara vicepresid­ent del Consell d’Estat (màxim òrgan de govern a l’illa) i un dels homes forts del Partit Comunista de Cuba, ja que és membre del seu selecte Buró Polític. Els diputats havien de designar també els integrants del Consell d’Estat, entre els quals podria trobar-se l’eventual successor de Raúl Castro.

La reelecció de Raúl Castro per un altre lustre implica la continuaci­ó del projecte d’“actualitza­ció” del règim socialista que encapçala des del febrer del 2008, quan va substituir formalment el seu germà Fidel com a president de Cuba. Una estratègia dirigida a l’obertura econòmica però no política del país, semblant al model xinès, encara que l’Havana rebutja aquest paral·lelisme.

El camí cap a un capitalism­e sense democràcia que busca Raúl s’ha traduït fins ara en una llarga bateria de mesures que permeten la iniciativa privada, tot i que delimitada amb forts impostos i sota la planificac­ió central de l’Estat. Les mesures troben una forta resistènci­a entre els sectors més immobilist­es.

 ?? ISMAEL FRANCISCO / AP ?? Fidel Castro parla amb el seu germà Raúl a l’Assemblea Nacional
ISMAEL FRANCISCO / AP Fidel Castro parla amb el seu germà Raúl a l’Assemblea Nacional

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain