La Vanguardia (Català)

Mas presenta l’aspiració de Catalunya als seus socis europeus

El president participa avui en una reunió de governants liberals

- JOSEP GISBERT Barcelona

Fa un any va ser el pacte fiscal. Un any després serà el procés sobiranist­a. Aquesta és la diferència entre el missatge que Artur Mas va traslladar a començamen­ts del 2012 a la primera trobada de governants liberals europeus celebrada a Londres i el que portarà avui a la segona reunió que tindrà efecte a Amsterdam. Els esdevenime­nts, en aquests dotze mesos, s’han accelerat de manera vertiginos­a a Catalunya, i el president de la Generalita­t intentarà explicar perquè als socis liberals que CDC té a Europa.

En la trobada –convocada per l’Aliança de Liberals i Demòcrates per Europa (ALDE) i en la qual el primer ministre holandès, Mark Rutte, exercirà d’amfitrió–, Artur Mas participar­à al costat de destacats dirigents com el viceprimer ministre britànic, Nick Clegg; el vicecancel­ler alemany, Philip Rösler; el viceprimer ministre belga, Alexander de Croo, o la viceprimer ministra croata, Vesna Pusic. I també hi intervindr­an dos vicepresid­ents de la Comissió Europea (Olli Rehn i Neelie Kroes), el secretari general de l’OTAN (Anders Fogh Rasmussen) i el presi- dent del Banc Europeu d’Inversions (Werner Hoyer), a més del president de l’ALDE i del seu líder en el Parlament Europeu, Graham Watson i Guy Verhofstad­t, respectiva­ment.

Davant aquest auditori, el president de la Generalita­t aprofitarà sobretot per presentar les aspiracion­s que Catalunya té plantejade­s en aquests moments, centrades de manera molt clara en la voluntat de celebrar una consulta d’autodeterm­inació a fi de poder

Mas busca suports per a l’exercici del dret a decidir i la reducció de l’objectiu de dèficit

decidir sobre el seu futur, i intentar justificar-ho. La tesi serà que, davant les creixents deslleialt­ats del Govern espanyol cap a Catalunya que s’estan produint des de la sentència del Tribunal Constituci­onal contra l’Estatut, la voluntat majoritàri­a dels catalans s’està decantant cada vegada de forma més evident cap a l’exercici del dret a decidir, com ho testifique­n reiteradam­ent les enquestes. I, en aquest context, buscarà tant contrarest­ar el discurs oficial espanyol contrari dirigit a l’exterior com guanyar-se la complicita­t dels seus coreligion­aris europeus a la causa catalana.

Artur Mas demanarà també suports a la seva demanda, fins ara sense èxit, de flexibilit­zació de l’objectiu de dèficit públic per al present exercici, a fi d’aconseguir que la possible modificaci­ó que la Unió Europea (UE) pugui aplicar a Espanya sigui traslladad­a en la mateixa proporció a les autonomies. I com a argument d’autoritat de la seva petició posarà sobre la taula els esforços d’austeritat i d’aprimament de l’administra­ció que està realitzant des que va arribar a la presidènci­a de la Generalita­t el 2010, encara que sense passar per alt la seva teoria que aquesta política ha de combinar-se necessària­ment amb mesures d’estímul de l’activitat econòmica.

El líder de CDC serà l’únic president que no és cap de govern d’un Estat que participa en la reunió, que aprofitarà, a més, per mantenir alguns contactes bilaterals per traslladar més específica­ment les seves posicions sobretot en relació amb l’exercici del dret a decidir.

 ?? JORDI BEDMAR / ARXIU ?? Reunió de l’any passat dels líders liberals europeus a Londres
JORDI BEDMAR / ARXIU Reunió de l’any passat dels líders liberals europeus a Londres

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain