La Vanguardia (Català)

Tallar d’arrel

- Francesc-Marc Álvaro

Hi ha la cosmètica i hi ha la cirurgia. I ara toca cirurgia d’urgències, perquè ja anem tard. A Catalunya, la força política que ha de ser més decidida, ràpida i exemplar contra la corrupció és CiU. Motius no en falten. Primer: té a les seves mans el Govern. Segon: és, encara, l’opció més votada pels ciutadans. Tercer: té el mandat democràtic de conduir el procés sobiranist­a. Quart: és el grup més important de les Corts espanyoles després de populars i socialiste­s. Cinquè: moltes persones fan feina sota la marca CiU en ajuntament­s i altres administra­cions... I, per damunt de totes aquestes raons, una de molt evident: o Artur Mas talla d’arrel amb les ombres de corrupció a CiU o el seu lideratge serà víctima d’un excés de –diguem-ne– prudència, tolerància o lentitud. El capital polític que el president va acumular durant els anys d’oposició es pot fer malbé a causa d’una manca de reflexos i de cintura en aquest terreny tan sensible.

És el moment en què Mas ha de fer valdre la seva autoritat per exigir les dimissions que toquin, pensant només en la credibilit­at de les institucio­ns i del projecte que encapçala. Per damunt de les lleialtats personals hi ha una lleialtat superior, als votants i al conjunt de la societat. Cap persona –es digui Martorell, Crespo o Pujol Ferrusola– és més important que el contracte que tot partit signa amb la gent quan es presenta a les eleccions. Això concerneix també Unió i Duran, òbviament. No podem esperar altra cosa de Mas, un polític que, a més, ha demostrat la seva honestedat provadamen­t, també enmig de la guerra bruta que va posar-se en marxa durant la passada campanya. Les bones intencions ja no serveixen: no n’hi ha prou amb la recent cimera anticorrup­ció ni amb un nou codi ètic que CDC aprovarà

En teoria, el president sap el que s’ha de fer; en la pràctica, és l’hora que alguns se’n vagin

d’aquí a dos mesos. La velocitat dels esdevenime­nts i de la indignació reclama que Mas talli d’arrel. No perquè l’hi demani ERC, sinó perquè la disjuntiva és la següent: o actues com el campió contra la corrupció o els votants no voldran ni escoltar-te.

El darrer baròmetre del CEO deixa ben clar que CiU i PSC van perdent suports. No és un fet conjuntura­l i, entre diversos factors, també hi influeix la corrupció. CiU està venent una Catalunya nova i això s’ha d’acreditar amb els fets. No hi ha patriotism­e sense regeneraci­ó a fons i aquesta no pot ser retòrica ni a pas de tortuga. En teoria, el president sap el que s’ha de fer: “Aquest joc brut dels altres –va dir dissabte– no és excusa per justificar la falta d’honestedat o certs comportame­nts poc ètics a casa nostra”. En la pràctica, és l’hora que alguns se’n vagin i deixin pas a dirigents als quals no se’ls pugui relacionar amb cap irregulari­tat o tripijoc. La història serà implacable amb qui s’arrapi al càrrec.

Toquen actituds contundent­s, fermes, inequívoqu­es, coherents. Nosaltres ja hem avisat.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain