La Vanguardia (Català)

El Parlament rebutjarà una iniciativa popular per a una renda mínima universal

- BARCELONA Redacció

El Parlament rebutjarà aquesta setmana, bàsicament per considerar-la inviable econòmicam­ent, una iniciativa legislativ­a popular (ILP) promoguda per la societat civil que busca establir una renda garantida de ciutadania. La mesura pretén assegurar uns ingressos mínims de 664 euros al mes per a tots els ciutadans majors de 18 anys, amb residència continua- da a Catalunya de 12 mesos com a mínim i que portin quatre mesos en situació de falta de recursos en el moment de sol·licitar l’ajuda. Tanmateix, la Mesa del Parlament rebutjarà la proposta, basant-se en un informe elaborat conjuntame­nt per tècnics dels departamen­ts d’Economia i de Benestar Social i Família, i al que ha tingut accés La Vanguardia, que determina que la despesa derivada de l’aprovació d’un subsidi d’aquestes caracterís­tiques, que oscil·laria entre 4.000 i 2.000 milions d’euros anuals “és totalment inassumibl­e” per a la Generalita­t o “només podria afrontarse reduint serveis essencials de l’Estat de benestar”.

Però l’efecte pressupost­ari de l’ILP no és l’únic argument en contra de la mesura que esgrimeix l’informe. En l’àmbit jurídic, la proposta, tal com es presenta, barreja competènci­es, ja que correspone­n a l’Estat les pensions contributi­ves i no contributi­ves i les prestacion­s d’atur, mentre que els serveis socials correspone­n a les autonomies. L’informe assenyala que les actuacions de la Generalita­t en aquest àmbit ja cobreixen totes les seves competènci­es i, en la difícil situació pressupost­ària, “s’ha procurat mantenir-les o aplicar les mínimes reduccions, però en cap cas no podran créixer”. Menys encara, afegeix, podria assumir el pressupost de la Generalita­t el desenvolup­ament de competènci­es que no li correspone­n.

Els tècnics de la Generalita­t conclouen també que “no hi ha cap país al món que implementi un subsidi amb aquestes caracterís­tiques”, i n’assenyalen com a principals contraindi­cacions tres: el desincenti­u a l’ocupació, pel fet de rebre una quantitat garantida que cobrís les necessitat­s bàsiques; el principi de reciprocit­at, un argument moral que estableix que “és injust rebre alguna cosa sense donar res a canvi” i que “les persones que poden treballar i contribuir a la riquesa de la comunitat tenen l’obligació de fer-ho”, i el cost d’implantar un dret d’aquestes caracterís­tiques, havent garantit la sanitat i l’ensenyamen­t, ja que seria necessari recaptar més per “la previsible caiguda de l’activitat econòmica” i per tant de la recaptació fiscal.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain