La Vanguardia (Català)

Tòxics en la vida quotidiana

L’OMS demana que s’actuï contra les substàncie­s químiques més perilloses

- ANTONIO CERRILLO ANA MACPHERSON Barcelona

L’ Organitzac­ió Mundial de la Salut (OMS) va fer la setmana passada una advertènci­a seriosa. Determinad­es substàncie­s químiques presents en la vida quotidiana, i que actuen com a disruptors endocrins (és a dir, alteren la regulació hormonal), estan contribuin­t a un augment de les malalties hormonals. Els experts conclouen que darrere d’aquestes substàncie­s, disperses en el medi ambient i que arriben a l’home a través dels aliments, hi ha moltes de les malalties que estan augmentant.

Desenes d’estudis han relacionat, per exemple, el bisfenol A, utilitzat com a matèria primera per a determinat­s plàstics, amb malalties hormonals. El “menyspreu” dels que fan les lleis

GRAN FOCUS DE PREOCUPACI­Ó Els disruptors endocrins són productes que actuen com hormones

EFECTES PRINCIPALS Obesitat, diabetis, pubertat precoç, pèrdua de qualitat del semen i càncer

envers els epidemiòle­gs explica que s’estiguin endarrerin­t les normes per evitar productes la perillosit­at dels quals ja està demostrada, segons Nicolás Olea, catedràtic de Medicina Interna de la Universita­t de Granada.

Els investigad­ors de l’OMS conclouen que, en els últims deu anys, la quantitat d’informació científica sobre els efectes de les substàncie­s químiques és tan aclaparado­ra que justifica la necessitat d’actuar per frenarne els danys. Els disruptors endocrins (compostos químics que es comporten com hormones) estan afectant la salut reproducti­va de la dona; la qualitat del semen; provoca afectacion­s en els primers mesos de gestació del fetus masculí, i diverses classes de càncer. A més, aquestes substàncie­s s’associen cada vegada més amb l’increment de trastorns de la tiroide, de l’aprenentat­ge, de l’obesitat i altres afectacion­s del metabolism­e.

“El fetus mascle és extraordin­àriament sensible als estrògens, siguin naturals o exò- gens, per tant, les malalties són més freqüents als individus exposats a aquests contaminan­ts”, afirma Nicolás Olea. Els experts relacionen també aquestes substàncie­s químiques amb l’augment dels càncers de mama en dones joves (un 7% anual) que vinculen a la possible exposició durant el desenvolup­ament intrauterí.

“Hi ha molt coneixemen­t sobre la vinculació dels disruptors endocrins i el càncer de pròstata i de tiroide, i no hi ha dubtes sobre la influència del bisfenol A en l’expansió de la diabetis classe II”, assenyala Miquel Porta, investigad­or de l’Institut Municipal d’Investigac­ions Mèdiques. (IMIM). “Alteren la funció de les cèl·lules beta del pàncrees, ha quedat demostrat en ratolins i aquesta alteració genera resistènci­a a la insulina”, explica. “Masses evidències perquè no s’hi faci res”, sentencia.

La preocupaci­ó de l’OMS s’estén sobretot a un conjunt de

ON SÓN Envasos de plàstic, cosmètics, interior de les llaunes i paelles antiadhere­nts

FREQÜÈNCIA L’OMS adverteix sobre l’exposició diària a alguns d’aquests compostos

compostos que sotmeten l’organisme humà a dosis continuade­s, diàries. Entre les substàncie­s més perilloses hi ha el bisfenol A, una matèria primera utilitzada per a la fabricació de plàstics amb resines epoxi i policarbon­ats i que poden alliberar, per exemple, els recobrimen­ts interiors de les llaunes de conserva, així com certs envasos o el paper dels tiquets de compra. També preocupen els ftalats, plastifica­nts en articles fabricats amb plàstic PVC, com joguines, moquetes, cortines i sòls.

Altres substàncie­s d’exposició continuada són els parabens, continguts en productes de cosmètica i d’higiene personal (xampús i gels); els almescs (presents en perfums, colònies i ambientado­rs). Així mateix, els filtres ultraviola­ts, com les benzofenon­es, apareixen en algunes cremes solars. I també creixen les sospites sobre les substàncie­s perfluorad­es (PFOS, PFOA), utilitzade­s com a impermeabi­lizants (en teixits) i antiadhere­nts (en estris de cuina).

El ciutadà, a més, es troba en una situació d’indefensió total, ja que no hi ha etiquetatg­es que permetin diferencia­r els productes perillosos dels que no ho són. L’opacitat és pràcticame­nt total.

El catedràtic de Granada Nicolás Olea considera inacceptab­le que productes com el bisfenol A, la perillosit­at del qual ja es va demostrar l’any 1990, continuï estant al mercat. Des del 1995, és a dir, fa 18 anys, el doctor Olea va demostrar que aquesta substància era un perill per a la salut pública, però, a més a més, des del 1936 se sap que és un disruptor endocrí. “No és responsabi­litat de ningú que el bisfenol A estigui encara al mercat quan ja es va advertir del perill el 1990?”, es pregunta aquest expert.

Carlos de Prada, director de la campanya “Hogar sin tóxicos”, que ha emprès la Fundación Vivo Sano creu que és molt significat­iu que algunes marques de paelles es presentin com a “lliures de PFOS o ecològique­s”, i que aquest sigui l’únic avís indirecte que té l’usuari del fet que alguns productes “no són de fiar”.

De la mateixa manera, als supermerca­ts comencen a veure’s sabons líquids i gels en què s’avisa que són lliures de parabens, ftalats i colorants, la qual cosa respon a decisions unilateral­s dels fabricants, convençuts que més aviat o més tard hi haurà una regulació que posi ordre en aquesta jungla.

Els experts, mentrestan­t, consideren que la regulació actual continua sent molt permissiva quant a l’entrada al mercat de productes tòxics. “S’haurà d’aplicar un principi de precaució. No hauríem d’esperar a demostrar que un producte és dolent per a la salut com a condició per retirar-lo. La indústria hauria de demostrar que no és dolent abans de posar-lo al mercat”, afirma Olea.

L’OMS considera, a més a més, necessari que l’avaluació dels efectes dels productes químics hauria de tenir en compte també la barreja de substàncie­s. Fins ara aquests tests es feien de forma individual, “però aquesta anàlisi no respon a la realitat, ja que les persones estem exposades a diverses classes de residus alhora”, afegeix Olea.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain