La Vanguardia (Català)

El cos, dipòsit de productes químics

-

Els experts continuen preocupats per la concentrac­ió de compostos orgànics persistent­s (COP), com els vells coneguts DDT o PCB. Els COP s’acumulen a l’organisme com a residu i són potencials desencaden­ants de malalties hormonals o potents disruptors endocrins. De fet, el nostre cos és un dipòsit dels productes químics que es troben al medi ambient i els ingerim.

El 72% de la població catalana acumula al seu organisme restes de 10 o més COP, com els PCB i el DDE (el principal producte de degradació de l’insecticid­a DDT), segons els treballs elaborats per l’epidemiòle­g de l’IMIM Miquel Porta, que ha conclòs que la presència d’aquests compostos tòxics és comuna en tota la població.

La seva presència ha minvat des que van ser detectats durant els anys setanta, però un estudi recent de Luis Domínguez Boada, investigad­or de la Universita­t de Las Palmas de Gran Canaria, ha descobert encara avui la presència de DDT i de PCB en un total de 50 marques de mantega, perquè aquests compostos romanen en la cadena alimentàri­a a través dels greixos. “A causa de la presència d’aquests residus, encara hi ha un risc d’exposició a través dels aliments grassos”, explica Nicolás Olea.

El nou risc és la comerciali­tzació de nous pesticides i fungicides organofosf­orats que, encara que no són persistent­s, “s’estan utilitzant molt alegrement”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain