La Vanguardia (Català)

Guerra al bisfenol A

Una campanya cívica de la Fundación Vivo Sano proposa que es desterri el contaminan­t químic ‘estrella’, ja prohibit en biberons

- A. CERRILLO Barcelona

La Fundación Vivo Sano ha posat en marxa una campanya cívica per eradicar el bisfenol A de tots els materials que estan en contacte amb aliments. És la primera vegada que es du a terme una iniciativa d’aquesta mena a Espanya. El bisfenol A ja ha estat eliminat dels biberons infantils (es va deixar de produir i comerciali­tzar a partir del 31 de juny del 2011); però segueix present en molts altres materials alimentari­s.

“És contradict­ori i absurd que el bisfenol A estigui prohibit per prevenir danys en la salut dels nens i, en canvi, pugui ser legal en envasos d’aliments per a les mares”, al·lega el catedràtic de Medicina Interna de Granada Nicolás Olea.

El bisfenol A s’allibera, per exemple, dels líquids de cobertura de les llaunes de conserva, la qual cosa suposa per als consumidor­s una ingestió diària de contingut estrogènic. “Aquest estrogen no ha d’estar en la ingesta diària d’una dona embarassad­a o d’un nen en ple desenvolup­ament. Comporta un risc múltiple per al desenvolup­ament hormonal, pot provocar una pubertat precoç o afavorir el desenvolup­ament d’un càncer de mama a la llarga”, diu Olea.

A França s’ha prohibit el bisfe- nol A en aquesta mena de materials en contacte amb aliments i a Bèlgica i Suècia s’estan fent passos en el mateix sentit, assegura la Fundación Vivo Sano. “És un potent disruptor endocrí i està associat a la diabetis, l’obesitat, la infertilit­at, el càncer de mama i de pròstata i les alteracion­s en el desenvolup­ament neurològic”, enumera Carlos de Hita, director de la campanya “Hogar sin tóxicos”.

L’epidemiòle­g de l’IMIM Miquel Porta destaca que els disruptors endocrins com el bisfe-

Un 94% d’aquest contaminan­t entra a través de l’aliment en contacte amb envasos que en tenen

nol A “funcionen com hormones, i com aquestes, tenen efecte també en petites dosis”. Afirma que el ciutadà ha de fer molt més del que fa ara, començant per ser conscient de fins a quin punt està contaminat. “El ciutadà ha de saber que quan escalfa un envàs amb bisfenol A, aquest migra fins a l’aliment que conté”, opina.

Un 94% dels disruptors endocrins entren a l’organisme a través dels aliments. Per això, la campanya antibisfen­ol A propo- sa de prohibir la fabricació, distribuci­ó i importació de materials que estaran en contacte amb aliments i que continguin aquesta substància. Pel director de la Fundación Vivo Sano, Alfredo Suárez, “el fet que la UE ja ho hagi prohibit als biberons dóna una idea de la seva toxicitat; però aquesta mesura és insuficien­t per protegir la salut del conjunt dels consumidor­s. Per això hem posat en marxa aquesta iniciativa”, diu.

La campanya “Hogar sin tóxicos” continua demanant l’adhesió de científics espanyols i estrangers a la seva proposta política. Diverses institucio­ns científiqu­es nacionals i internacio­nals han firmat el document de suport. A més, ha posat en circulació, a través de les seves pàgines web i de diferents xarxes socials, un vídeo divulgatiu en el qual s’explica què és el bisfenol A i com arriba a l’organisme, amb la intenció de conscienci­ar la població i aconseguir el suport ciutadà a aquesta iniciativa.

Plastics Europea, associació de fabricants de plàstics, afirma que els nivells d’exposició al bisfenol A “no plantegen cap risc conegut per a la salut”. Afegeix que el nivell de migració, “en cas d’existir, està molt per sota dels estàndards de seguretat” de l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentàri­a i l’Administra­ció d’Aliments dels Estats Units.

 ?? ALESSIA PIERDOMENI­CO/BLOOMBERG/ARXIU ?? Opacitat. Els compradors d’aliments no poden diferencia­r els productes que estan fets amb plàstics que contenen bisfenol A, denuncia la Fundación Vivo Sano
ALESSIA PIERDOMENI­CO/BLOOMBERG/ARXIU Opacitat. Els compradors d’aliments no poden diferencia­r els productes que estan fets amb plàstics que contenen bisfenol A, denuncia la Fundación Vivo Sano

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain