La Vanguardia (Català)

Erudit del cinema japonès

DONALD RICHIE (1924-2013) Escriptor, crític de cinema i director

- LLUÍS BONET MOJICA

Va arribar al Japó l’any 1947 com a redactor de Stars

and Stripes (Barres i estrelles), el diari de les forces armades nord-americanes. Va ser com un enamoramen­t sobtat, passional i cultural. Mort el dia 19 passat, als 88 anys, en un hospital de Tòquio a causa d’un infart de miocardi, el nord-americà Donald Richie deixa darrere de si la condició d’haver estat el gran divulgador a Occident de la cultura japonesa, especialme­nt en el seu vessant cinematogr­àfic. Va fer amistat amb grans mestres com Akira Kurosawa, Yasujiro Ozu i Mikio Naruse, i en va analitzar l’obra fílmica en diversos llibres. Entre el 1969 i el 1972 va ser comissa- ri del MoMA de Nova York, on va coordinar una retrospect­iva sobre el cinema japonès.

Nascut el 17 d’abril del 1924 a Lima, ciutat nord-americana d’Ohio, Donald Richie va cursar estudis a la Universita­t de Colúmbia. Durant uns anys va poder allunyar-se de la seva localitat natal, en la qual se sentia molt tancat. La seva primera visita al Japó, el 1947, va constituir tot un revulsiu: el va convertir en un viatger incansable, sempre àvid per descobrir nous horitzons i cultures. Però el Japó el marcaria per sempre, i hi va passar 60 dels seus 88 anys d’existència.

Richie va tornar a Tòquio el 1953 per exercir de crític cinematogr­àfic i articulist­a cultural al diari Japan Times, on va continuar col·laborant fins al 2009. Sis anys més tard, en col·laboració amb Joseph Anderson, va publicar el llibre titulat El cine japonés: arte e industria, al qual seguirien –entre d’altres– Cien años de cine japonés.

A La vida y películas de Kurosawa y Mifune (editat aquí el 2005), un exhaustiu retrat del cineasta i el seu actor de capçalera, l’autor Stuart Galbraith esmenta el llibre de Richie The

films of Akira Kurosawa (publicat el 1965). Després de qualificar-lo com l’erudit “més important pel que fa al cinema japonès”, Galbraith afirma que el llibre de Richie sobre Kurosawa, “juntament amb els seus escrits sobre el director Yasujiro Ozu, representa probableme­nt l’anàlisi més completa i reflexiva sobre l’obra d’un cineasta”.

L’obra literària de Richie és àmplia i diversa. Inclou novel·les, llibres de viatge i fins i tot el volum Cultivo y cuidados

del bonsái. Naturalmen­t, el seu amor pel cinema el va portar també a passar de la teoria la pràctica. Richie es va posar darrere la càmera per dirigir diverses pel·lícules de caràcter experiment­al. Va escriure i realitzar quatre curts entre el 1962 i el 1968, i el 1970 el migmetratg­e titulat Five philosophi­cal fa

bles, òbviament sempre amb intèrprets japonesos. També va actuar com a actor en un curt i en el drama històric Rikyu, rodat el 1989 per Hiroshi Teshigahar­a i guardonat al Festival Internacio­nal de Cinema de Berlín.

 ?? AP ??
AP

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain