La Vanguardia (Català)

Defensora dels animals actors

PAT DERBY (1944-2013) Entrenador­a d’animals i activista

- LAIA SOLER

Potser la seva cara mai no va ser gaire coneguda, ni tampoc el seu nom, però sense la seva tasca, sèries com

Flipper o Lassie no haurien pogut existir. Pat Derby va començar entrenant animals en el món de l’espectacle i va acabar defensant-ne els drets activament. Va entrenar dofins mulars per a la sèrie Flipper entre els anys 1963 i 1967 i gossos collie per a la sèrie

Lassie entre el 1954 i el 1974, però també animals més exòtics, com van ser els pumes Chauncey i Christophe­r, que van aparèixer en diferents anuncis du- rant les dècades dels 60 i els 70.

Derby va exposar a la seva autobiogra­fia, The Lady and her ti

ger, les condicions d’abús i d’abandoname­nt en les quals es trobaven i el dur tractament que rebien els animals en la indústria de l’espectacle. La seva voluntat d’ajudar tots aquests animals va ser el que la va portar a fundar juntament amb la seva parella, Ed Stewart, la Societat pel Benestar d’Animals utilitzats en espectacle­s, també coneguda com a PAWS.

L’organitzac­ió va néixer el 1984, i ha sobreviscu­t a la mort de la seva fundadora. Pat Derby va morir el dia 15 amb 69 anys a causa d’un càncer de gola. Va ser una gran activista. Per mitjà de la seva organitzac­ió, l’entrenador­a va treballar per buscar refugi per a animals exòtics i, sobretot, per a aquells que procedien del món de l’espectacle.

“Ella va ser la primera a defensar la causa dels animals actors, i actualment, gràcies a la seva feina incansable i a la seva ferotge determinac­ió, la majoria de les organitzac­ions de protecció dels animals tenen programes de vida salvatge en captivitat que tracten el tema dels animals actors”, ha declarat PAWS.

El món de l’espectacle amb animals té doncs un doble deute amb Pat Derby: per haver aportat el seu granet de sorra a les sèries més famoses dels anys seixanta i per haver aixecat, per primera vegada, la bandera a favor dels drets dels animals actors.

 ?? PAWS/REUTERS ??
PAWS/REUTERS

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain