La Vanguardia (Català)

Flix no vol morir

Els veïns demanen alternativ­es perquè els joves puguin viure al poble, amenaçat pel desmantell­ament d’Ercros, ‘la Fàbrica’

- ESTEVE GIRALT Flix

Tres jubilats prenen el sol i comparteix­en tertúlia gairebé monogràfic­a a Flix (Ribera d’Ebre), asseguts en un banc amb vistes a la central hidroelèct­rica, sobre el riu Ebre. José Antonio Martínez, Eugenio Martínez i Salvador Martín es van dedicar en cos i ànima a Ercros, abans Erkimia. Durant 40 anys la seva vida va ser a la Fàbrica, com anomenen l’empresa els flixancos, amb 115 anys d’història. Van treballar-hi fins que els van prejubilar, el 1992, quan va començar el declivi de la química a la Ribera.

Pràcticame­nt tots els veïns, poc més de 4.000, tenen alguna vinculació amb la Fàbrica, que en el moment de màxima esplendor, als anys setanta, donava feina de forma directa a 1.500 persones. Els comerços i els negocis locals han crescut amb Ercros, que si compleix l’expedient de regulació d’ocupació presentat davant la Generalita­t, es quedarà només amb mig centenar d’empleats. “Sense la Fàbrica, Flix està mort”, coincideix­en els tres prejubilat­s.

La pèrdua progressiv­a de llocs de treball sense que gairebé hagin arribat inversions fins a la comarca de la Ribera d’Ebre ha obligat molts dels veïns a buscar-se la vida fora. “Els joves marxen a estudiar i ja no tornen, aquí no hi ha futur, la majoria dels veïns estem jubilats”, afegeixen els tres homes. Més del 40% de la població de Flix està prejubilad­a.

El desmantell­ament d’Ercros suposa ara una estocada gairebé definitiva. “Era com el conte d’en Pere i el llop, ningú no s’ho creu fins que passa. Però no ha estat una sorpresa”, explica Jesús Oliva a la porta de l’escola de Flix, on recull la néta, prejubilat des de fa un any per una de les empre- ses subcontrac­tades per Ercros.

A l’Ajuntament, l’activitat és frenètica aquests dies. Si la Fàbrica és identitat i pilar per a gairebé tot el poble, l’anunci d’un ERO que deixa Ercros a un pas del tancament afecta el govern local com si es tractés de la retallada de la plantilla municipal. La manifestac­ió convocada dijous passat per protestar contra els acomiadame­nts va fer sortir al carrer un miler de veïns.

“Volem viure a Flix” s’ha convertit en els últims anys en el crit de guerra dels veïns, també en forma de cartell penjat a les botigues. Els flixancos han vist amenaçat el seu futur des que Ercros va aplicar un primer ERO el 2009, amb mig centenar d’acomiadame­nts i el tancament d’una altra química (Inquide), que depenia dels seus encàrrecs. “És un drama per als veïns, una ferida mortal per a Flix. Hi pot haver vida sense Ercros? Serà una vida diferent, tot canviarà”, preveu l’alcalde, Marc Mur (PSC).

La dependènci­a amb la química, monocultiu a Flix i al nord de la Ribera d’Ebre, condemna la co- marca a un futur incert, amb una activitat econòmica reduïda al mínim, amb el poble cada cop més envellit. “La població es reduiria a la meitat. És el pitjor moment de la història de Flix”, adverteix Mur.

A les portes de la factoria, una pancarta clama contra els acomiadame­nts, mentre un grup d’operaris passa pels torns de l’entrada, en el canvi de torn de les dues de la tarda. Molts no volen parlar dels acomiadame­nts ni del possible desmantell­ament d’Ercros. “Tinc 58 anys i en fa 25 que treballo aquí, imagina’t el que suposa quedar-me ara sense feina”, lamenta Jaume Masip. “Ningú no esperava que anés tan de pressa i que tanta gent se n’anés al carrer. Si Ercros mor, mor tot”, contesta Jaume Tarragó, subcontrac­tat per la companyia, amb el seu pare de 58 anys en una plantilla de fins ara 207 empleats.

De tornada a l’escola, una noia que va a buscar la seva filla esquiva les preguntes. El seu rostre, desencaixa­t. “Sí, treballo a Ercros. No en vull parlar, ho sento”. La ferida fa mal, encara sagna.

 ?? VICENÇ LLURBA ?? Tres prejubilat­s d’Ercros comparteix­en tertúlia i preocupaci­ó a Flix, amb vistes a la central hidroelèct­rica, encara activa, i el riu Ebre
VICENÇ LLURBA Tres prejubilat­s d’Ercros comparteix­en tertúlia i preocupaci­ó a Flix, amb vistes a la central hidroelèct­rica, encara activa, i el riu Ebre

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain