La Vanguardia (Català)

Albert Marimon guanya el Cuiner de l’any

Els lectors de ‘La Vanguardia’ van decidir que el premi fos per al xef del restaurant La Cava de Tàrrega

- CRISTINA JOLONCH

La nova edició del Fòrum de Girona va arrencar ahir amb una jornada oberta a tots els aficionats a la gastronomi­a que van decidir passar el diumenge al Palau de Fires i Congressos de Girona i que no van voler perdre’s dos dels plats forts del programa: la presentaci­ó del premi Cuiner de l’Any, que va guanyar el xef Albert Marimon del restaurant La Cava, de Tàrrega (Urgell), després de la votació que havien fet els lectors de La Vanguardia a través del web, i la ponència dels germans d’El Celler de Can Roca, que va tancar la tarda en un auditori atapeït.

Albert Marimon competia amb els col·legues de professió Jordi Garrido, del Mas de Torrent, a Torrent (Baix Empordà), i els cuiners Mandu Gime-

Els germans Roca van explicar el seu projecte, El Somni, que uneix art i gastronomi­a

no (Bohèmic), Antonio Romero (Suculent) i Àlex Suñé (Mi921), tots a Barcelona. Abans que es fes públic el nom del nou cuiner de l’any, els cinc finalistes van preparar en directe uns quants plats que més represente­n el seu estil culinari. L’aposta per una cuina senzilla, elaborada amb productes de proximitat, és la que caracterit­za Marimon, que va preparar un fals arròs d’espelta.

Com el mateix xef explicava en el vídeo de presentaci­ó que els lectors de La Vanguardia podien veure al web, treballa amb més d’un centenar de proveïdors que li porten els productes diàriament o una vegada per setmana. Abans d’obrir el seu negoci, va ser alumne avantatjat de l’escola Joviat de Manresa, d’on han sortit xefs ara tan consolidat­s com Oriol Castro, Nandu Jubany i Artur Martínez, i va treballar com a professor i com a cuiner en el centre que Joviat va obrir a la Seu d’Urgell, abans d’obrir el seu negoci a Tàrrega.

El que és important, va insistir Pep Palau, codirector del Fòrum amb Jaume von Arend, “no és tant guanyar el concurs com arribar a ser entre aquests cinc personatge­s que represente­n la gastronomi­a més jove, atrac- tiva i compromesa amb el territori que s’està fent a Catalunya en aquest moment”. Però qui es va endur la petita escultura en forma de fava firmada per Enric Pladevall, que van lliurar els directors del Fòrum i la cap de comunicaci­ó i patrocinis de La Vanguardia, Annamari Basora, va ser el xef de La Cava. Des que va obrir, fa tres anys, el petit establimen­t de Tàrrega ha tingut un gran èxit tant per l’interès dels seus plats com pels preus assequible­s (ofereixen un menú de migdia a 8 euros i les tapes s’acosten als 3 euros). L’interès per treballar amb productes de proximitat no és una fal·lera només de Marimon, sinó també del seu soci, l’expert en botànica David Moreno, un cap de sala enamorat del bosc i dels productes silvestres que formen part del rebost del restaurant La Cava.

La primera jornada del Fòrum, en la qual també hi va haver tallers impartits per reconeguts cuiners com Nandu Jubany i els excaps de cuina d’El Bulli, Oriol Castro, Albert Raurich i Eduard Xatruch, va acabar amb la ponència dels germans Joan, Josep i Jordi Roca. I la presència dels artífexs d’El Celler de Can Roca va ser un dels moments més esperats d’aquest Fòrum.

Els germans van disposar d’una hora i quart per cuinar algunes de les seves últimes creacions i donar a conèixer en profundita­t alguns dels seus projectes més imminents. Després de la presentaci­ó del llibre El Celler de Can Roca, de la qual es va ocupar el periodista Josep Maria Fonalleras, Joan i Jordi Roca van cuinar algunes de les seves últimes creacions durant una intervenci­ó en la qual van retre homenatge a l’academicis­me, la tradició i la memòria a través d’uns vídeos que van tocar la fibra sensible del públic, i van explicar amb detall el projecte El Somni, en el qual treballen amb l’artista Franc Aleu, un projecte que uneix la gastronomi­a amb expression­s artístique­s i que explora els límits de la creativita­t gastronòmi­ca i de la capacitat de sentir.

 ?? INMA SÁINZ DE BARANDA ?? El cuiner Albert Marimon, durant la intervenci­ó al Fòrum
INMA SÁINZ DE BARANDA El cuiner Albert Marimon, durant la intervenci­ó al Fòrum

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain