La Vanguardia (Català)

Una aplicació d’1,79 euros per arribar a la catifa dels Oscar

El documental ‘Searching for Sugar Man’ es va acabar amb una aplicació d’iPhone perquè es va exhaurir el pressupost

- FRANCESC BRACERO

datge de pel·lícules en aquest format són molt exigents amb la qualitat de les imatges, l’aplicació té excel·lents comentaris a la botiga d’aplicacion­s d’Apple, que disposa també d’una versió específica per a l’iPad.

La història que explica Bendjellou­l a Searching for Sugar Man va resoldre el misteri d’una estrella de rock que pels sud-africans s’havia suïcidat en plena actuació. El director suec En la realitzaci­ó del documental Searching for Sugar Man, candidat a l’Oscar, hi ha moltes coses extraordin­àries. La història per si mateixa és bonica i singular. Narra com Rodríguez, un rocker de Detroit desconegut a Amèrica, va descobrir que s’havia convertit en una llegenda de la música a Sud-àfrica quaranta anys després que el donessin per mort. La narració d’aquesta història va ser ajudada per una aplicació de l’iPhone. El director del film, el suec Malik Bendjellou­l, va esgotar el pressupost abans d’acabar de rodar algunes seqüències amb pel·lícula super-8, així que es va descarrega­r una aplicació d’1,99 dòlars (1,79 euros) que imita els rodatges antics i d’aquesta manera va poder acabar un dels millors documental­s de l’any.

Bendjellou­l va explicar que quan estava acabant la pel·lícu- la no tenia prou diners per continuar comprant pel·lícula super-8 profession­al per acabar de rodar algunes seqüències que al·ludien als anys setanta. “Només necessitav­a unes quantes escenes –va explicar el director a la CNN–. Vaig trobar una aplicació d’1,99 dòlars, la vaig provar i vaig decidir acabar la pel·lícula amb el meu smartphone”.

L’aplicació era 8 mm Vintage Camera, de la companyia Nexvio, els promotors de la qual es defineixen com a “veterans en el camp de la imatge en moviment i el processat de vídeo”. És una espècie de sofisticat Instagram de vídeo, que pot rodar imitant 7 diferents tipus de lents i 10 tipus de pel·lícules, amb diferents graus de gra i de color.

Segons Bendjellou­l, el resultat del que va rodar amb l’iPhone per al documental va quedar “exactament igual” que el que havia rodat prèviament amb pel·lícula super 8 profession­al. Encara que els aficionats al ro-

El director de la pel·lícula explica que el que va rodar amb el mòbil va quedar “exactament igual”

va buscar Rodríguez, va descobrir que no havia mort i va retornar-lo al món del rock. De fet, el cantant actuarà a Barcelona al maig al Primavera Sound.

Per Bendjellou­l, tota la història de Rodríguez és un conte de fades. Amb l’aplicació que ell va emprar per rematar algunes de les seqüències del seu extraordin­ari documental, succeeix una cosa semblant. Una aplicació barata arriba a la gran pantalla i es fa un lloc fins i tot a la cerimònia dels Oscar.

 ?? HAL WILSON / AP PHOTO / SONY PICTURES CLASSICS ?? Una fotografia de Searching for Sugar Man
HAL WILSON / AP PHOTO / SONY PICTURES CLASSICS Una fotografia de Searching for Sugar Man

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain