La Vanguardia (Català)

El senyor gol

Amb el seu olfacte, Villa demana regularita­t en una fase en què l’eficàcia és un tresor

- JUAN BAUTISTA MARTÍNEZ Barcelona

No necessita intervenir en excés. El seu modus operandi no requereix tenir gaire estona la pilota ni driblar ni adornar-se amb gestos tècnics de cara a la galeria. El físic, el mateix que li ha jugat males passades, no li dóna prou per pressionar com un molinet com fa Pedro ni per barallar-se amb els defenses com Alexis. Però quan al Barça la camisa no li toca a la pell perquè necessita gols moltes mirades es dirigeixen cap a ell, Messi a banda. David Villa té un do que no es regala ni es perd. Aquest do es diu nas golejador, saber estar al cor de l’àrea, aixecar la mirada, veure el porter i ajustar la rematada. L’asturià és concret i el Barcelona, en aquesta fase de la temporada, necessita treure’s una capa de barroquism­e i centrar-se a trobar la xarxa. Hi ha una dada que resumeix el Villa d’aquesta temporada, amb els seus alts i baixos, les seves petites lesions i la seva freqüent suplència. En nombre de minuts és el setzè de la plantilla. En canvi, en gols marcats és el segon, amb dotze. A més, n’hi ha hagut que set han servit per canviar el signe del marcador.

A la Lliga marca un gol cada 108 minuts jugats i, encara millor, dels dotze xuts que ha fet

DESENCALLA­R EL CRAC Messi admet que si ‘el Guaje’ juga prop de l’àrea els centrals no surten tant a marcar-lo

entre els pals, set han acabat dins. D’això se’n diu poder de definició. Justament el que busca el Barcelona ara, quan els partits són decisius i quan la potència dels adversaris pot reduir el nombre d’ocasions. És possible que Villa no estigui per ser titular amb regularita­t, però el Barça l’ha de saber esprémer en aquesta fase. Tant el Guaje com el Barça estan en el moment crucial de la temporada. L’asturià ha de deixar enrere defi- nitivament els dubtes i adaptarse al paper que li toqui en cada situació, una mica a l’estil del que va representa­r en el seu moment Henrik Larsson, perquè ja es veurà quin serà el seu destí a l’estiu. Mentrestan­t, el cos tècnic té a l’abast apostar per un dels camins més curts cap al gol.

Fins i tot Messi semblava que dissabte insinués que requereix el seu concurs per trobar més llibertat davant adversaris que es dediquen a practicar un embut sobre ell. “Amb una referència com Villa a dalt,els centrals no sortien a buscar-me i això em deixava més espais”, va argumentar l’argentí. Quan el Guaje va abandonar l’esquerra per rondar més per l’àrea, al Barça i a Messi els va anar millor. A més, la presència de Villa sol comportar que Iniesta endarrerei­xi la seva posició fins al mig del camp per participar més en la circulació.

Són retocs que amplien les possibilit­ats tàctiques del Barça, que s’havia tornat més previsible amb el seu pregonat onze de gala. Almenys ara endevinar l’alineació serà més difícil que davant el Milan. Això és gràcies a jugadors com Villa, que truquen a la porta.

Fa setmanes que el davanter asturià no es manifesta ni a les zones mixtes ni a la sala de premsa. Ha preferit no polemitzar davant les seves suplències i deixar el seu discurs per al que sap fer més bé: marcar gols. Al capdavall el seu retrat és fidel al que en va dir Alves després del matx davant el Sevilla: “És un jugador fantàstic, tinc admiració per Villa i quan li va bé me n’alegro. Només els forts sobreviuen”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain