La Vanguardia (Català)

Mobile World Team

- PER L’ESCAIRE Sergi Pàmies

Entre el fred que feia dissabte i el que farà demà, el Camp Nou haurà de solucionar els brots d’hipotèrmia futbolísti­ca que viu l’equip. Contra el Sevilla, el Barça va tenir la sort de guanyar un partit que només va merèixer empatar, i a Milà va saber perdre sense refugiar-se en excuses. Malgrat un fred que encartona els escrots i fissura els mugrons, ja fa dies que la revenda per demà funciona a tota màquina. L’arribada de milers de mobicongre­ssis

tes ha multiplica­t la demanda i n’ha disparat els preus. És la mena de clients que Barcelona necessita: bon nivell adquisitiu, domini de la tecnologia, gana prostibulà­ria i carteres prou plenes per ser convenient­ment robades. En això (no robar però sí atraure clients tecnològic­ament avançats), el Barça també és pioner.

Assimilant la dificultat de gestionar l’absència de Tito Vilanova, el club ha assumit la distància i ha propiciat un sistema de comunicaci­ó innovador: la

titofonia mòbil, que li permet connectar permanentm­ent amb la banqueta. El problema és que el Camp Nou té una cobertura capriciosa. Depenent de l’assistènci­a, el temps i el lloc on et situïs, la comunicaci­ó és més o menys fiable. Ara, cada vegada que algú de la banqueta agafa el telèfon, interprete­m que parla amb Tito, quan, en realitat, potser encarrega una pizza o comparteix porcades amb una amant especialme­nt nimfòmana.

Real o fictícia, la titofonia provoca sensacions inèdites. D’entrada, la satisfacci­ó de comprovar que Vilanova és el primer a subratllar la provisiona­litat de l’absència (si truca, deu voler dir que està millor, pensem). Però també ens fa preguntar-nos si aquest control remot és suficient i si la cobertura és prou eficaç per evitar les ombres de desconnexi­ó. D’ençà que Vilanova va decidir intensific­ar el tractament de la malaltia a Nova York, el club ha optat per la naturalita­t institucio­nal i el respecte individual. És una decisió intel·ligent que, per sort, ha pogut integrarse al context esportiu.

Sense l’avantatge de punts que, a la Lliga, el Barça tenia –que s’han incre- mentat amb Roura a la banqueta–, hauria estat molt més difícil gestionar les mateixes circumstàn­cies. És per això que a la Copa del Rei i a la Champions els problemes de cobertura futbolísti­ca (els detalls no es poden cuidar amb la mateixa intensitat i la capacitat correctora és menor) creen contradicc­ions més immediates. Exigir que l’equip funcioni igual que amb Vilanova i creure que l’autogestió pot superar al cent per cent aquesta interinita­t, ¿és demanar gaire?

Abans que els resultats inclinin la balança cap a un desenllaç o un altre, potser convindria que cada culer establís un criteri de cara al futur. Els explico el meu. Estic convençut que, per plantilla i estil de joc, el Barça pot competir amb garanties contra el Madrid i el Milan, però també entenc que no sigui així i que es repeteixin els moments de futbol vulnerable viscuts a San Siro i dissabte al Camp Nou. Si poso damunt d’un plat de la balança les circumstàn­cies i sobre l’altre plat

El Barça s’esforça a integrar l’absència del primer entrenador, però no és fàcil

l’ambició de guanyar-ho tot –amb l’avantatge de tenir la Lliga molt a l’abast–, em sabria menys greu que ens eliminessi­n aquest any. I si aconseguís­sim competir fins al final, em sentiria doblement satisfet, perquè l’èxit suposaria haver estat els millors al camp però també a l’hora de confiar, amb totes les conseqüènc­ies, en els recursos estructura­ls del club i assumir l’opció titofònica.

Contagiats pel miquel martipolis­me de les últimes èpoques, podem caure en la temptació de repescar el “tot està per fer i tot és possible”. Però la realitat és més generosa i ens recorda que, amb desconnexi­ons o sense, bona part de la Lliga ja està feta. La resta continua sent tan il·lusionant com altres anys, però, tenint en compte les circumstàn­cies especials d’aquesta temporada, és més relativa que mai.

 ?? ÀLEX GARCIA ?? Jordi Roura i Aureli Altimira, dissabte passat al Camp Nou
ÀLEX GARCIA Jordi Roura i Aureli Altimira, dissabte passat al Camp Nou
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain