La Vanguardia (Català)

L’amnistia fiscal en temps de crisi: un balanç negatiu

- Joan Iglesias Capellas, Doctor en Dret. Inspector d'Hisenda. Suscriptor

El passat dia 30 de novembre del 2012 va concloure el termini establert perquè els contribuen­ts per l’impost sobre la renda de les persones físiques, per l’impost sobre societats i per l’impost sobre la renda de no residents poguessin acollir-se a la possibilit­at de regularitz­ar la seva situació tributària mitjançant la presentaci­ó de l’anomenada declaració tributària especial (DTE).

El balanç dels resultats d’aquest singular instrument jurídic es pot fer des de diverses perspectiv­es. Des d’una perspectiv­a pressupost­ària sembla que no s’ha aconseguit arribar a la xifra inicialmen­t consignada pel Govern en els pressupost­os generals de l’Estat per al 2012. No obstant això, no s’ha de menysprear l’efecte induït que ha produït respecte a altres impostos exclosos del seu àmbit objectiu, ni menys encara l’efecte d’aflorament de bases imposables ocultes que, sense cap mena de dubte, repercutir­à en les quotes tributàrie­s a ingressar en els propers exercicis fiscals (començant pel 2012 que s’autoliquid­arà en el 2013) pels principals impostos directes del sistema tributari.

Des de la perspectiv­a social, n’hi ha prou de repassar les he- meroteques per advertir l’ampli rebuig que per a la ciutadania ha significat que el Govern articulés una fórmula legal ad hoc perquè determinad­es persones físiques i entitats jurídiques poguessin eludir el càstig pel frau fiscal consumat en períodes anteriors (prescrits i no prescrits) a un cost econòmic substancia­lment menor al que van suportar la resta de contribuen­ts que van fer front a les seves càrregues tributàrie­s en el moment establert per la llei.

No obstant això, més enllà de les valoracion­s que puguin realitzar-se en termes de moralitat tributària, la veritat és que són abundants els antecedent­s en la nostra pròpia història fiscal (i en els països del nostre entorn) sobre processos col·lectius de regularitz­ació tributària, coneguts popularmen­t com a amnisties fiscals. Per això, no arribem a entendre la raó per la qual, en aquest cas, no s’han aprofitat millor les lliçons i ensenyamen­ts que es desprenen de la nostra pròpia experiènci­a i, sobretot, de l’experiènci­a dels que ens han precedit en l’intent de finançar el dèficit pressupost­ari present mitjançant la capitalitz­ació d’una part de les capacitats econòmique­s que en el passat van escapar al control de les autoritats tributàrie­s, a canvi d’oferir als defraudado­rs el perdó de les infraccion­s comeses.

Finalment, des d’una perspectiv­a jurídica el resultat del reial decret-llei 12/2012 de 30 de març és senzillame­nt desastrós. Lamentable­ment, la víctima silenciosa de la mal anomenada amnistia fiscal ha estat la seguretat jurídica. La precipitad­a redacció de la norma, l’error en la modalitat legislativ­a escollida per expressar-la, el vacil·lant procés de desenvolup­ament normatiu i, sobretot, la dubitativa posició de les autoritats fiscals encarregad­es de la seva implementa­ció, que s’han sotmès indissimul­adament als dictats dels principals grups de pressió econòmica del país, han deixat rere seu una reguera de contradicc­ions, rectificac­ions, rumors, incerteses, desmentime­nts i ambigüitat­s tan escandalos­es que serà molt difícil recuperar el prestigi d’una de les institucio­ns pú-

Un vergonyós espectacle d’improvisac­ió, manipulaci­ó i desnatural­ització

bliques que encara mantenien un alt grau de credibilit­at social.

Aquest cost, invisible però molt elevat, es podia haver evitat. El recurs sistemàtic a les majories parlamentà­ries, un cop més, ha evidenciat la captura del legislador per part d’una administra­ció (en aquest cas la tributària) que, arrossegad­a per la urgència del moment (que ningú discuteix), ha deixat de banda la reflexió i la pausa que ha presidir la gènesi de qualsevol norma a la qual, des del mateix moment en què se li atribueix rang de llei, ha de ser considerad­a com l’expressió de la voluntat popular. El preu que es pagarà per això excedirà en molt la minsa recaptació que s’hagi pogut aconseguir. Per això, si del que es tracta és de fer un balanç en termes de cost-benefici, n’hi ha prou amb la conflictiv­itat jurídica que s’anuncia en un futur immediat per a qualificar com de molt deficient el resultat obtingut per la regularitz­ació tributària instrument­ada mitjançant la presentaci­ó de la declaració tributària especial.

Algú hauria de donar explicacio­ns a la societat de la raó per la qual una mesura que només es justifica per raons d’urgència pressupost­ària, ha derivat en un vergonyós espectacle d’improvisac­ió, manipulaci­ó i desnatural­ització del nostre malparat sistema tributari. Esperem que, almenys, aquest fracàs sense pal·liatius serveixi de lliçó per als que en el futur es plantegin la conveniènc­ia de concedir una nova amnistia fiscal, encara que malauradam­ent, si això passés, seria el símptoma inequívoc que estaríem vivint (de nou) una crisi econòmica i financera com la que patim des de l’any 2008.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain