La Vanguardia (Català)

Mataró clama per les preferents

A la capital del Maresme hi ha 15.000 afectats sobre una població de 120.000

- LALO AGUSTINA Madrid

L’escàndol per la comerciali­tzació de participac­ions preferents de les antigues caixes entre centenars de milers dels seus clients s’ha acarnissat amb especial cruesa a Mataró, on tenia la seu central Caixa Laietana fins que es va integrar en Bankia. Aquests productes –que donen dret a percebre un cupó, com els bons, però que absorbeixe­n les pèrdues de l’entitat, com el capital, en cas de produir-se– es van vendre de forma massiva a la capital del Maresme, on hi ha al voltant de 15.000 afectats en una població que amb prou feines supera les 120.000 persones.

En teoria, el gruix del problema estava resolt. Fa un any, Bankia, com altres entitats, els va oferir una solució en bescanviar la pràctica totalitat de les preferents emeses al seu dia per Laietana per accions. Eren els temps en què Rodrigo Rato, el seu president, encara parlava de l’excel·lent futur del grup i rebutjava amb suficiènci­a els acostament­s d’altres entitats per salvar Bankia. Els clients se’n van fiar, fonamental­ment, per la pressió brutal de la xarxa perquè aprofitess­in l’oportunita­t i perquè estaven atrapats. Ningú no volia comprar les seves preferents, que llavors ja havien deixat de pagar el cupó.

A canvi van rebre accions de Bankia, la cotització del qual rondava els 3 euros. Els que no van vendre a tota velocitat se’n van penedir. Només dos mesos després, tot es va ensorrar. La cúpula de Bankia va ser obligada a dimitir després de posarse en qüestió la seva viabilitat, es va nacionalit­zar el grup i la cotització del banc va iniciar un declivi que el va portar a perdre l’euro per acció aquell estiu i a assentar-se en l’entorn dels 30 cèntims en dates més recents.

En paral·lel, i després de mesos d’una fortíssima pressió al carrer, el Govern espanyol i el PSOE van arribar a un acord fa unes setmanes per facilitar l’arbitratge en les entitats nacionalit­zades, de manera que aquells a qui se’ls haguessin comerciali­tzat les preferents indegudame­nt o de forma inadequada poguessin recuperar el seu capital. Però ningú no es va recordar de Mataró. Els titulars de preferents de Laietana, com que ja les havien bescanviat en capital, van ser exclosos.

Ara, quan està a punt de ferse una ampliació de capital a Bankia, els estalviado­rs de l’antiga caixa catalana ho perdran gairebé tot. I és que Brussel·les imposa que els accioniste­s de les caixes comparteix­in l’esforç de l’erari públic i assumeixin pèrdues abans que l’entitat rebi els ajuts. Si ningú no ho evita, la clientela de Laietana es quedarà sense res.

Tots els partits de Mataró s’han unit. Joan Mora, l’alcalde, ha liderat l’ofensiva perquè el Govern central inclogui en l’arbitratge els antics titulars

Bankia va bescanviar les preferents per accions a tres euros que avui no valen més de 30 cèntims

de preferents de Laietana. Representa­nts de l’Ajuntament s’han reunit amb l’adjunt al Defensor del Poble, el fiscal en cap de Catalunya, el Síndic de Greuges, tots els partits amb representa­ció al Congrés i la mateixa Bankia. Però l’entitat diu que “ens hem de sotmetre al que digui Brussel·les”. CiU ha presentat sengles mocions al Congrés i el Senat. Aquesta última va rebre el vot en contra del PP aquesta setmana. “Sabem que és difícil, però ho hem d’intentar i arribar fins al final”, diu Mora. L’emissió de preferents de Laietana era de 164 milions. Una minúcia en un grup el rescat del qual ha implicat la injecció de més de 20.000 milions. Tot depèn ara d’una decisió política.

 ?? PEDRO CATENA ?? L’alcalde de Mataró, Joan Mora, defensa els inversors
PEDRO CATENA L’alcalde de Mataró, Joan Mora, defensa els inversors

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain