La Vanguardia (Català)

Bárcenas tenia 38 milions per la “feina de molts anys”

El jutge atén el fiscal i el PP i retira el passaport a l’extresorer, que haurà d’anar al jutjat cada 15 dies L’imputat declara que és hàbil en els negocis i lliura una llista de donatius al partit per 33 milions

- FERNANDO GARCÍA CARMEN DEL RIEGO Madrid

Luis Bárcenas va declarar ahir davant el jutge Ruz que va arribar a acumular 38 milions d’euros en comptes suïssos “de manera lícita” i gràcies a la seva “ha- bilitat” per als negocis i per la “feina de molts anys”. També va lliurar una llista de pretesos donatius efectuats al PP entre els anys 1999 i 2007, per un total de 33 milions. El magistrat va accedir a la petició de la Fiscalia i del PP de retirar-li el passaport i d’imposar-li la visita al jutjat cada 15 dies.

Luis Bárcenas no podrà sortir d’Espanya. El jutge Pablo Ruz l’hi va prohibir ahir mentre el va obligar a lliurar el passaport i a comparèixe­r cada quinze dies al jutjat. Ho va fer a petició de la Fiscalia Anticorrup­ció i amb l’aquiescènc­ia de l’acusació popular exercida pel PP, que feia així un gir complet a la posició processal sobre el seu extresorer, a qui fins fa poc defensava. L’instructor del cas Gürtel va decidir aquestes mesures cautelars després d’una declaració de més de tres hores en la qual Bárcenas, imputat per suborn, delicte fiscal i blanqueig, va admetre que en els seus comptes a Suïssa va acumular fins a 38 milions d’euros –part en diners i part en accions–, gràcies al “treball de molts anys i l’habilitat per als negocis”. Sempre de manera “lícita”, va dir.

El també exgerent del PP va insistir en atribuir l’origen de la seva fortuna a la compravend­a d’obres d’art i d’immobles, així com a unes “encertades” operacions en borsa. Segons fonts judicials, Bárcenas es va referir a la venda d’algun quadre que, segons “creu”, està avui al Museu del Prado. També va al·ludir a dues inversions més en pintura en les quals, segons va dir, el va assessorar “el seu amic” i també extresorer del PP Rosendo Nasei- ro, absolt el 1992 –per escoltes il·legals– de delictes relacionat­s amb el finançamen­t irregular del PP. Naseiro va “assessorar” Bárcenas, segons aquest, en una compravend­a el 1984 per una quantitat que no va fixar i en una altra el 2006 per 60.000 euros.

L’imputat va parlar també de sucosos guanys per transaccio­ns de valors d’Eurobank o de terrenys al Paraguai, en concret per 900.000 i 280.000 euros, respectiva­ment. I va assegurar que el 2007 va arribar a guanyar sis milions invertint en accions d’Endesa. Però –sempre segons fonts judicials presents en la compareixe­nça– ni de bon tros no va documentar l’origen dels 38 milions que, va insistir, va acumular a par- tir d’una “petita quantitat” i d’inversions amb diferents socis des de primers dels anys vuitanta, quan ell tenia uns 25 anys.

Bárcenas va lliurar al jutge una llista amb presumptes donatius efectuats al PP entre el 1999 i el 2007 i registrats per ell mateix i el seu antecessor, Álvaro Lapuerta, per un total de 33 milions d’euros: 23,7 milions procedents de donants anònims i els més de 9 restants, d’empreses o particular­s que no va identifica­r. Les xifres estan reflectide­s a la documentac­ió aportada al Tribunal de Comptes, va dir.

L’exsenador popular per Cantàbria va admetre a preguntes del jutge que el 14 de desembre passat va anar a un notari de Madrid per donar fe que ell i Lapuerta van portar un compte “analític” de les donacions i pagaments en el PP. Ho va fer, va assegurar, per aclarir que ni ell ni el seu predecesso­r no es van emportar diners del partit.

Bárcenas va ser “correcte”, encara que a estones “desafiador”, durant un interrogat­ori que va congregar 21 advocats d’entre els que represente­n els 101 imputats i set acusacions del cas, més els representa­nts d’Anticorrup­ció,

PERILL DE FUGIDA El jutge va adoptar les mesures cautelars en veure un “risc fundat” de fuga

DONATIUS PER 33 MILIONS Bárcenas va lliurar una llista amb donatius al PP per 33 milions, la majoria anònims

L’EXPERT NASEIRO L’extresorer va al·ludir a la compravend­a d’art amb el “consell” del seu antecessor Naseiro

l’advocat de l’Estat i el mateix instructor. L’interrogat només va respondre al jutge, el fiscal i el seu advocat. El magistrat va accedir a la proposta de mesures cautelars de la Fiscalia –a les quals el PP va dir que “no s’oposava”–, en apreciar un “risc fundat” de fuga. I perquè, gràcies als informes policials i sobretot a la comissió rogatòria en què les autoritats suïsses van documentar fa un mes el seu compte de fins a 22 milions, la justícia té “elements

fàctics més rellevants dels que tenia fins ara”. I també “la certesa” que Bárcenas disposa “d’un gran patrimoni, una part a l’estranger”. Ruz va prendre en considerac­ió “la freqüència amb què l’imputat es desplaça fora d’Espanya”; com quan fa dues setmanes se’n va anar al Canadà, en teoria a esquiar, i en tornar va fer una botifarra a la premsa.

L’instructor va donar per bona la identifica­ció de Bárcenas amb l’apel·latiu de “Luis el cabrón” que el gerent de Gürtel, José Luis Izquierdo, li va assignar en apuntar el destinatar­i de 72.000 euros pagats pel cap de la trama, Francisco Correa. Això, entre altres fets, acreditari­a el delicte de suborn.

El magistrat va destacar així mateix els 975.000 euros que presumptam­ent Bárcenas va rebre de Gürtel entre el 2002 i el 2003, quantitats que no va declarar i justifique­n una de les acusacions de delicte fiscal. Quant al blanqueig, la interlocut­òria recorda les “operacions d’ocultació de l’origen dels diners” que la policia atribueix a l’extresorer.

El PP esperava la declaració de Bárcenas per prendre una decisió sobre l’acció legal que aquesta mateixa setmana emprendrà i per concretar contra qui l’emprèn. La direcció popular confiava que, com així va ser, Bárcenas desvinculé­s el partit dels diners dels seus comptes a Suïssa, el que podria portar que el PP i els membres de la direcció –a excepció de Cospedal, que ja va presentar una demanda contra ell– no interposin accions contra l’extresorer. És més, Cospedal va apuntar ahir la possibilit­at que Rajoy, malgrat el que es va dir des del principi, no presenti finalment cap demanda, per entendre que no seria bo que un president del Govern vagi als tribunals contra un mitjà informatiu.

Cospedal també va haver de respondre sobre la vinculació fins al desembre de Bárcenas amb el PP, i va insistir en la versió que l’extresorer “va deixar de tenir relació laboral i va deixar els seus serveis al PP a l’abril del 2010”, i que els diners que va cobrar fins al desembre van ser la “simulació” del que li corresponi­a per indemnitza­ció entre els 24 mesos que van acordar. Preguntada per la irregulari­tat de cotitzar a la seguretat social per algú que no treballava per a l’empresa, Cospedal es va emparar que els serveis jurídics del PP van aprovar aquesta forma “perquè en ser un acord entre les parts, era vàlid”, encara que va matisar que “avui segurament s’hagués vist diferent”.

 ?? DANI DUCH ?? Luis Bárcenas, en sortir ahir de l’Audiència Nacional després de prestar declaració davant el jutge Pablo Ruz
DANI DUCH Luis Bárcenas, en sortir ahir de l’Audiència Nacional després de prestar declaració davant el jutge Pablo Ruz

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain