La Vanguardia (Català)

El PSC anuncia que trencarà la disciplina de vot del PSOE per la consulta

Expectació per veure si Chacón vota amb Rubalcaba o amb els socialiste­s catalans

- IÑAKI ELLAKURÍA JUAN CARLOS MERINO Barcelona / Madrid

Creix la tensió dins del Partit dels Socialiste­s de Catalunya i entre la direcció de la formació i el PSOE. A la polèmica referència de Pere Navarro al Rei, s’hi afegeix ara la intenció del PSC de votar diferent del PSOE al Congrés sobre el dret a decidir.

La distància política i personal entre Pere Navarro i Alfredo Pérez Rubalcaba es va engrandir ahir una mica més, si és possible. El PSC trencarà avui per primera vegada la disciplina de vot del PSOE i votarà al Congrés a favor d’una proposta de resolució de CiU que defensa la celebració d’una consulta sobiranist­a a Catalunya i insta els dos governs a negociar.

El xoc de trens socialiste­s sembla inevitable, després que a última hora fracassés la reunió que van mantenir a Madrid Alfredo Pérez Rubalcaba i Elena Valenciano amb Pere Navarro i Antonio Balmón.

Decidida la posició del PSC, avui tota l’expectació estarà en veure si Carme Chacón, líder del PSC a Madrid, vota amb els socialiste­s catalans o del costat del PSOE. Preguntat sobre aquesta possibilit­at, Navarro va dir que no havia parlat amb Chacón, però que confiava que el vot de l’exministra de Defensa estigués d’acord amb els de la resta de diputats catalans.

Conscient que la seva decisió obre un nou front amb el PSOE, pocs dies després del malestar motivat per la petició d’abdicació del rei Joan Carles, Navarro va defensar ahir la votació assegurant que la resolució presentada per CiU al Congrés és pràcticame­nt igual que la que al seu dia va presentar i va votar el PSC al Parlament.

Malgrat aquests arguments, en el PSOE l’enuig amb Navarro creix cada dia que passa i ningú no oblida que la petició d’abdicació del Rei es va produir minuts abans que Rubalcaba pronunciés la seva rèplica a Mariano Rajoy en el debat de política general al Congrés.

“És la constataci­ó d’una discrepànc­ia de fons ja coneguda”, van

Navarro justifica el suport a la resolució de CiU en el fet que, segons ell, és similar a la del PSC al Parlament

assegurar ahir, entre resignats i enfadats, a la seu del PSOE. Els socialiste­s van anunciar que multaran aquells diputats que trenquin avui la disciplina de grup.

L’executiva federal del PSOE es va reunir sense conèixer la decisió del PSC, però va estar marcada per les creixents tensions amb els socialiste­s catalans. I hi va haver un clamor general contra la iniciativa de Navarro de demanar l’abdicació del Rei sabent que va dinamitar la intervenci­ó de Rubalcaba en el debat sobre l’estat de la nació.

“Tots els que han pres la paraula ho han considerat molt inadequat”, va explicar després Elena Valenciano, que va insistir que es va tractar d’una reflexió de Navarro “a títol bastant individual”. Que no comparteix ningú en la direcció del PSOE, sens dubte, però que també va ser rebutjada per diversos diputats del PSC, com van fer arribar a Rubalcaba el dia dels fets. Ahir a la seu de Ferraz sembla que ningú no va reclamar la ruptura definitiva amb el PSC, com sí que fan alguns en privat. José Zaragoza va ser absent a la reunió de Ferraz –una grip, segons la justificac­ió oficial–, i malgrat que hi va haver crítiques fortes contra Navarro, ningú no es va voler acarnissar amb l’única representa­nt del PSC present, Esperança Esteve.

Navarro va rebre dures crítiques a l’executiva del PSOE, però també a la del PSC, encara que per motius diferents. El gruix de la direcció dels socialiste­s catalans va donar suport a la decisió de Navarro de votar a favor de la consulta al Congrés. Tanmateix, l’executiva va ser dura i tensa. Els socialiste­s catalans tenen molts fronts oberts, com els presumptes casos de corrupció, l’espionatge, la petició d’abdicació del Rei o la resistènci­a de Manuel Bustos a abandonar l’acta de regidor a Sabadell, que estan accentuant la divisió interna del PSC.

No van ajudar tampoc les dures crítiques que Navarro i Balmón van destinar als representa­nts del sector crític presents, als quals van acusar d’estar posant traves al camí i d’alimentar la divisió interna filtrant informació a la premsa. Aquestes dures paraules no van evitar tanmateix les crítiques. El jove dirigent del PSC de Barcelona Ferran Pedret, molt vinculat al moviment dels indignats, va prendre la paraula per expressar el seu malestar pels casos de presumpta corrupció que esquitxen el partit i va deixar entreveure la necessitat que se celebri un consell extraordin­ari. Mentrestan­t, l’alcaldessa d’Esplugues, Pilar Díaz, va considerar “extemporàn­ia” la petició d’abdicació del Rei i va lamentar que Navarro posés sobre les espatlles del príncep Felip la responsabi­litat de liderar “una nova transició”.

 ?? ANA JIMÉNEZ ?? El líder del PSC, Pere Navarro, ahir a l’executiva, envoltat de la plana major del partit
ANA JIMÉNEZ El líder del PSC, Pere Navarro, ahir a l’executiva, envoltat de la plana major del partit

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain