La Vanguardia (Català)

Seat aspira a fabricar un nou vehicle a Martorell

VW té l’última paraula sobre un model que implica 170.000 unitats a l’any

- DOLORS ÁLVAREZ Barcelona

Seat aspira a fabricar a Martorell un SUV ( sport utility vehicle), un anomenat vehicle tot camí o tot terreny lleuger cridat a competir amb el Qashqai de Nissan. El projecte, en el qual fa mesos que treballa el centre tècnic de Martorell, consistiri­a a fabricar el vehicle amb marca Seat i amb marca Skoda, la qual cosa podria suposar una producció de 170.000 unitats a l’any (85.000 per a cada marca). La principal competènci­a és la mateixa Skoda, que també vol atreure la producció del model a les seves instal·lacions.

La cúpula del grup VW encara no ha donat oficialmen­t el vistiplau al projecte, però ja està molt avançat en el desenvolup­ament tècnic. A més a més, cobriria una mancança històrica de Seat, que té una oferta molt limitada, amb només dos models de gran volum de fabricació, com són l’Ibiza i el León. Els vehicles tot camí han estat, a més, grans èxits de vendes aquests darrers anys, cosa que no ha pogut aprofitar la marca espanyola ja que no té cap model d’aquesta mena. La idea és iniciar la producció a finals del 2014, per tal de poder llançar el producte al mercat el 2015.

“Un SUV cabria en la nostra gamma de producte i la completari­a després dels productes llançats l’any passat”, van dir fonts de Seat, que tanmateix van puntualitz­ar que “cal anar pas a pas, ja que de moment no està presa cap decisió”. “Si se’ns ofereix la possibilit­at farem tot el possible per tenir-lo i per fabricar-lo a Martorell, una de les plantes més modernes, competitiv­es i més flexibles del grup Volkswagen”, van afegir.

Altres fonts van explicar que el vehicle es basa en el concepte IBX presentat a Ginebra fa dos anys i va començar a definir-se com un producte només per a Seat. La companyia espanyola va agafar la iniciativa amb l’argument que les marques principals del grup tenen un SUV: Volkswagen, el Tiguan, i Audi, el Q3, que es fabrica a Martorell. Però el grup va considerar que, en cas de fer-se, s’hauria de vendre amb dues marques –Seat i Skoda– per rendibilit­zar més bé les inversions. Seat lluita per portar a Martorell tota la producció. Però hi ha altres possibilit­ats. Per exemple, que Martorell fabriqui les unitats de Seat i Skoda, les seves. I també hi ha l’opció que Skoda assumeixi tota la producció, la qual cosa suposaria una autèntica gerra d’ai-

COMPETÈNCI­A La marca txeca té costos laborals més baixos, però Seat és més flexible PREVISIÓ El centre tècnic treballa amb la idea d’iniciar la producció a finals del 2014

gua freda per a la companyia que presideix James Muir.

La txeca Skoda té a favor seu els costos laborals, que són aproximada­ment la meitat que els de Seat. I, en canvi, Seat ofereix una flexibilit­at més important i el fet que una part de les inversions ja estan fetes. Sobretot perquè amb el nou León ha introduït l’anomenada plataforma MQB, que alguns experts consideren com una autèntica revolució en el sector per la reducció de costos que implica en permetre fabricar diversos models, fins i tot de diferent longitud, amb mínimes variacions. És la plataforma que comparteix­en el León, el VW Golf i l’A3, en el conegut com a segment C.

Aconseguir una fabricació addicional de 170.000 unitats suposaria arribar a la plena capacitat a Martorell, que s’estima en unes 500.000 unitats anuals. La planta, que d’aquí uns mesos deixarà de fabricar l’Exeo, està aguantant més bé que no s’esperava gràcies a l’Audi Q3 (100.000 unitats a l’any), menys afectat per la caiguda del mercat espanyol que l’Ibiza i el León.

Per a l’actual exercici, Seat ha avançat als sindicats que espera fabricar unes 400.000 unitats. El president del comitè d’empresa, Matías Carnero, considera, però, que no és realista i que el més probable és que se situï en unes 320.000, atesa l’evolució dels mercats.

www.lavanguard­ia.com

 ?? ARXIU ?? El concepte. Fa mesos que el centre tècnic de Martorell treballa en un projecte de vehicle tot camí basat en el concepte IBX que es va presentar a Ginebra fa dos anys
ARXIU El concepte. Fa mesos que el centre tècnic de Martorell treballa en un projecte de vehicle tot camí basat en el concepte IBX que es va presentar a Ginebra fa dos anys

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain