La Vanguardia (Català)

El xafarranxo de Villa Madama

- Enric Juliana Roma Quer pasticciac­cio brutto de Villa Madama (seu del Senat a la ciutat de Roma).

Juan Ramon Masoliver (1910-1997), crític literari d’enorme talent i col·laborador de La Vanguardia durant seixanta anys, es va atrevir amb la traducció al castellà de Quer pasticciac­cio brutto de via Merulana, la novel·la més important de l’escriptor milanès Carlo Emilio Gadda, un dels grans autors de la Itàlia contemporà­nia. No era una tasca fàcil. Sota la trama d’un relat policíac, Gadda va escriure el 1957 un veritable pastitx en què entremescl­ava les més populars expression­s del romanesc (dialecte de la capital), argot policial, paraules estrangere­s i citacions d’autors clàssics. Masoliver va fer una traducció encomiable i va resoldre el crucigrama lingüístic amb el següent títol: El xafarranxo aquell de via Merulana (Seix Barral, 2004). A la memòria de Masoliver i del seu geni davant el pasticciac­cio de Gadda està dedicat aquest primer apunt sobre unes eleccions italianes que surten de l’urnes amb mal averany.

A les cinc de la tarda va començar a sortir fum del Laboratori Itàlia. Dues hores abans, en tancar-se els col·legis –és costum a Itàlia votar els diumenges i dilluns al matí–, els sondejos a peu d’urna dibuixaven un resultat nítid i europeu: clara victòria del centreesqu­erra a les dues cambres; sensible retrocés de Silvio Berlusconi i apreciable resultat de la llista de Beppe Grillo, sense traspassar la frontera del 20%.

Cap a les tres, un servidor estava prenent cafè en un restaurant del barri jueu de Roma, molt a prop de la Via Catalana. Tenia estès sobre la taula Il Foglio, el diari més interessan­t de l’àrea berlusconi­ana, dirigit per Giuliano Ferrara, un paio brillant, fill d’un llegendari correspons­al a Moscou del diari comunista L’Unità. Ferrara es preguntava ahir què passaria si les eleccions les guanyés Beppe Grillo. El periodista torinès té bon olfacte. L’amo del restaurant se’m va acostar i va fer broma: “Només ens faltaria que guanyés Grillo; després d’un actor, un còmic: aquest país no té solució”.

Després de sentir per televisió el vaticini dels primers sondejos, vaig trucar a Michele Ventura, vell amic de Florència i membre de l’estat major del Partit Demòcrata: “Sembla que guanyem amb claredat a la Cambra i que també podem vèncer al Senat”. Li vaig comentar a Ventura la possible paradoxa de la jornada: el còmic Grillo podia posar fi a la carrera del gran actor Berlusconi. Vaig sortir del restaurant amb aquesta idea al cap. Berlusconi, liquidat per un còmic. El partit d’internet fulmina l’hegemonia del partit de la tele- visió. Carai, era un bon titular.

A les cinc del vespre, com els deia, va començar a sortir una fumarada espessa del laboratori Itàlia. Les jornades electorals solen ser complexes en aquest país. A Espanya, després dels sondejos a peu d’urna, esperem tranquil·lament el recompte oficial per sortir de dubtes. I de vegades hi ha grans sorpreses (les eleccions catalanes del mes de novembre passat, per exemple). Com que el sistema electoral italià és molt enrevessat, l’escrutini oficial avança a poc a poc. Els resultats definitius poden trigar nou o deu hores a sortir de la cuina. Per pal·liar aquest lent avanç cap a la veritat, les television­s encarregue­n projeccion­s a partir de mostres del vot escrutat. Les projeccion­s van més ràpides que l’escrutini oficial i serveixen de base per a tota mena de comentaris i anàlisi. Durant hores, hi ha dues veritats a Itàlia: la projecció i l’escrutini. Els dos cables es van creuar a les cinc i va començar a sor- tir fum. A les sis de la tarda, es començava a perfilar una greu situació d’ingovernab­ilitat al quart país de més envergadur­a a la Unió Europea. Molt preocupat davant el brusc gir de la situació, un portaveu del Partit Demòcrata llançava per televisió un missatge grec: “Haurem d’anar a noves eleccions”.

A les onze de la nit, la majoria del Parit Demòcrata a la Cambra dels Diputats penjava d’un fil finíssim i el Senat es convertia en un pantà sense majoria clara. Nit al·lucinant. Vaig viure una situació similar a Palerm el 2006. En

Els italians es rebel·len contra el dictat de l’austeritat bloquejant políticame­nt el país

aquella ocasió, Romano Prodi va acabar guanyant les eleccions legislativ­es amb una majoria molt prima al Senat. El seu Govern va durar 722 dies. Encara no havia començat la gran tempesta econòmica del segle.

Guanyador mediàtic: Beppe Grillo, trencant tots els sostres amb el 25% dels vots. Un resultat espectacul­ar . Seu és el terratrèmo­l. Seu és el telegrama de protesta a la cancelleri­a de Berlín. El còmic i el seu partit d’internet es converteix­en en els principals intèrprets del malestar: amb un llenguatge molt àcid i fins i tot delirant, però sense violència al carrer, sense patacades a la grega i sense discursos xenòfobs.

Guanyador polític: Silvio Berlusconi. Ha ressuscita­t. Com en les pel·lícules de Boris Karloff, el mort resulta que és viu.

Tristesa oceànica al centreesqu­erra. Malgrat la crisi, malgrat l’harem de Berlusconi a l’illa de Sardenya, malgrat la demagògia rampant, Itàlia no ha volgut donar una majoria inapel·lable a una coalició encara guiada pel quadre dirigent de l’antic Partit Comunista Italià.

Itàlia ha enviat un missatge a la cancelleri­a de Berlín: ¡Més austeritat vol dir ingovernab­ilitat!

 ?? AP ?? El líder del Partit Demòcrata, Pier Luigi Bersani, emetent ahir el vot a Piacenza
AP El líder del Partit Demòcrata, Pier Luigi Bersani, emetent ahir el vot a Piacenza
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain