La Vanguardia (Català)

Els crítics del poder prenen Roma

El moviment de Beppe Grillo emergeix com l’autèntic guanyador a les urnes

- BARCELONA Redacció

Ni Bersani ni Berlusconi. El gran vencedor de les urnes és Beppe Grillo, el còmic genovès que ha assaltat la política italiana amb el Moviment 5 Estrelles (M5E), que va fundar fa tot just tres anys i mig i ha ascendit a tercera força en convertir-se en el gran vector de la indignació popular davant la crisi i l’esgotament amb els partits tradiciona­ls.

Grillo és un showman i els seus mítings són d’alguna manera un espectacle, esquitxats d’acudits com ara anomenar Mario Monti Rigor Montis. “Rendiu-vos, esteu encerclats!”, li agrada llançar als vells polítics. Els grillini, promet, han arribat per subvertir el sistema, per fer néixer la democràcia 2.0., la democràcia directa i transparen­t a través de les xarxes so- cials, el seu canal favorit per comunicar-se amb els seguidors davant els mitjans, “subordinat­s al poder”. Li diuen populista i demagog, però el seu discurs ha arrelat entre sectors transversa­ls de la societat, votants desencisat­s de la dreta a l’esquerra. I, sobretot, ha seduït els joves: segons els sondejos, és el primer partit entre els que s’estrenaven a les urnes.

Nascut fa 64 anys, als vuitanta el còmic Grillo es va guanyar una reputació com a flagell del poder amb les seves invectives televisive­s contra el corrupte govern de Bettino Craxi. Al seu blog –el més llegit del país– Grillo assegura que aquesta gosadia li va costar l’exili televisiu i va haver de “refugiar-se en el teatre”. No va callar i des dels escenaris ha estat un ferotge crític de la berlusconi­tzació d’Itàlia.

El 2007 salta als titulars quan organitza el Vaffanculo Day, amb manifestac­ions arreu del país –la més gran a Bolonya, bressol del moviment–, i recull 300.000 firmes per “netejar” la política. Dos anys més tard, funda l’M5E. L’avenç des de llavors ha estat imparable: desenes de grillini han estat elegits en eleccions municipals i regionals, ha aconseguit l’alcaldia de Parma i un 18% en les regionals de Sicília a l’octubre.

“L’M5E ha recollit la ira, la desconfian­ça i la frustració cap a la política tradiciona­l en aquests temps de crisi. Però el seu auge s’explica també perquè l’experiènci­a en alcaldies i parlaments regionals ha anat força bé: molts electes grillini són joves preparats que lluiten contra el malbaratam­ent i la corrupció”, afirma Caterina Giusberti, periodista de La Repubblica.

Les esquerdes internes, adverteix, ja han començat a sorgir. Grillo ni tan sols no va a les llistes –una de les seves regles és que cap càrrec electe no pot haver estat condemnat, i ell ho va ser als anys vuitanta per un accident de trànsit en què van morir tres persones–, però exerceix un lideratge que alguns qualifique­n de dictatoria­l, expulsant tots aquells que incompleix­en les seves normes.

“Hi ha una lluita interna a l’M5E”, afirma Giusberti, per qui el seu “futur dependrà precisamen­t de la capacitat dels grillini per rebel·lar-se davant Grillo, per ser capaços d’arribar a compromiso­s, de pactar amb Bersani, de governar. En definitiva, d’anar més enllà del vaffanculo”.

 ?? FILIPPO MONTEFORTE / AFP ?? Seguidors de Beppe Grillo aclamant-lo divendres al míting final del Moviment 5 Estrelles a Roma
FILIPPO MONTEFORTE / AFP Seguidors de Beppe Grillo aclamant-lo divendres al míting final del Moviment 5 Estrelles a Roma

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain