La Vanguardia (Català)

Un escàndol sexual colpeja l’únic cardenal britànic

L’arquebisbe O’brien plega per ‘‘comportame­nt indegut’’

- RAFAEL RAMOS Londres. Correspons­al

L’Església catòlica de la Gran Bretanya és protagonis­ta d’un nou escàndol d’abusos, en el pitjor moment possible. Un dels seus més alts dirigents, l’arquebisbe de Saint Andrews i Edimburg Keith O’Brien, s’ha vist obligat a dimitir, acusat d’abusos i comportame­nt indegut per quatre sacerdots i seminarist­es que van estar sota la seva tutela a la dècada dels vuitanta. El cardenal, que es va distingir per posicions socials molt conservado­res, incloent-hi una oposició frontal a l’homosexual­itat, nega els càrrecs.

El cas deixarà els catòlics del Regne Unit sense veu ni vot en l’elecció del nou papa, ja que O’Brien, de 74 anys i la figura més veterana de l’Església en aquest país, havia de ser el seu únic representa­nt al conclave per elegir el successor de Benet XVI. Trobar amb pressa un subs- titut que rebi el beneplàcit de Roma és molt difícil.

Les denúncies contra el cardenal O’Brien, nascut a Irlanda del Nord i que d’aquí pocs mesos s’havia de jubilar, han sorgit a la llum enmig de les especulaci­ons sobre els motius pels quals el Papa ha decidit marxar. Circulen intensos rumors que nous escàndols sexuals o financers eren a punt de fer-se públics i van tenir força a veure amb la inesperada renúncia de Ratzinger.

L’adjectiu sexual no apareix en les acusacions contra l’arquebisbe de la principal diòcesi d’Escòcia i cap de l’Església catòlica. Però sí que s’hi parla de “contacte” i “comportame­nt indegut” després de les oracions nocturnes. La més incriminat­òria és la d’un religiós que assevera que va abandonar el sacerdoci quan O’Brien va ser elevat a bisbe per preservar la seva integritat i adonarse’n que sempre “tindria poder” sobre ell. L’esmentat exsemina-

rista, la identitat del qual no s’ha revelat, al·lega que els acostament­s es van produir quan tenia 20 anys. Li van provocar depressió i canvis de personalit­at, però va tenir por de denunciar l’home que era el seu tutor i director espiritual.

La naturalesa sexual de les al·legacions és patent encara que no s’hi esmenti la paraula. Un sacerdot, consignat com el Pare B, diu que acabava d’assumir les tasques del seu ministeri quan Keith O’Brien el va convidar a passar una setmana a la seva residència oficial com a arquebisbe d’Edimburg “per tenir l’oportunita­t de coneixe’s millor”, i que el seu superior va tenir una “con-

CAP DE L’ESGLÉSIA El cardenal O’Brien nega els fets tot i els detalls que apareixen en les denúncies

PÈRDUA SENSIBLE La Gran Bretanya es queda sense veu ni vot al conclave que elegirà el nou papa

ducta inapropiad­a” després d’una vetllada amb molt alcohol.

Un altre capellà, anomenat el Pare C als documents, explica que era un jove sacerdot que va acudir a O’Brien a la recerca de consell espiritual i es va trobar que abusava de la seva posició per crear situacions íntimes. El Pare A al·lega que el cardenal el va visitar a la seva parròquia “amb intencions inapropiad­es”. Els quatre religiosos –un ha penjat els hàbits, però la resta continuen en actiu– van presentar les seves denúncies al nunci del Vaticà a Londres, Antonio Mennini, tres setmanes abans del sorprenent anunci de la renúncia de Benet XVI el passat dia 11.

L’afer va romandre tapat –i no se sap quines mesures pensaven prendre les autoritats catòliques, si és que pensaven prendre’n alguna– fins que abans-d’ahir diumenge va ser exposat a tota plana pel rotatiu The Observer. O’Brien no va trigar ni vint-i-quatre hores a avançar uns mesos la seva jubilació com a arquebisbe.

Les reaccions no s’han fet esperar. Clifford Longley, un comentaris­ta religiós i columnista de la publicació catòlica The Tablet, ha dit que es tracta d’un “escàndol devastador”.

Jack Valero, portaveu del lobby Media Voices, que representa els catòlics britànics, opina que “les al·legacions contra O’Brien s’han tramitat de la manera correcta”.

El primer ministre escocès, el nacionalis­ta Alex Salmond, ha demanat que no es perdi de vista “la gran feina duta a terme per l’arquebisbe al llarg de tota una vida de dedicació i sacrifici”.

Els que han celebrat l’esclat de l’escàndol i la renúncia són els homosexual­s del Regne Unit, que no veien amb bon ull les opinions ultraconse­rvadores del cardenal, com ara la seva oposició als casaments entre persones del mateix sexe, i la seva opinió que l’homosexual­itat és un pecat. “Esperem que denúncies tan greus com aquestes s’investigui­n com cal”, ha dit el portaveu del grup Stonewall, Colin MacFarlane.

 ??  ?? El cardenal O’Brien, en una foto del 2012, a Edimburg, des d’on ha exercit una gran influència
El cardenal O’Brien, en una foto del 2012, a Edimburg, des d’on ha exercit una gran influència
 ?? JEFF J. MITCHELL / GETTY IMAGES / ARXIU ??
JEFF J. MITCHELL / GETTY IMAGES / ARXIU

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain