La Vanguardia (Català)

Alemanya dóna per abolida la universita­t de pagament

Baviera elimina el pagament de taxes per evitar un referèndum

- RAFAEL POCH Berlín. Correspons­al

Contradien­t la tònica europea, l’educació università­ria tornarà a ser gratuïta del tot a Alemanya, després que les dues últimes regions on es paguen uns mil euros per curs acadèmic hagin decidit renunciar a aquest recurs. En un cas, la Baixa Saxònia, per canvi de govern; en l’altre, Baviera, per l’amenaça d’un referèndum imposat per iniciativa popular.

Més d’1,3 milions de bavaresos havien firmat la iniciativa per celebrar un referèndum sobre l’abolició de les impopulars –especialme­nt entre la joventut– taxes università­ries, d’uns 500 euros per semestre. Això representa­va més del 14% del cens electoral firmant en tot just dues setmanes, quan la llei de referèndum estableix l’obligatori­etat de la consulta si un 10% del cens la subscriu.

El referèndum s’havia de fer al maig, però els polítics bavaresos de la CSU, que s’enfronten a eleccions regionals del setembre que ve, han preferit rectificar. La solució ha estat la llibertat de vot al si de la coalició bavaresa, que inclou els liberals que segueixen a favor de les taxes, la qual cosa permet un vot abolicioni­sta al Parlament que evitarà el desgast de perdre un referèndum quan falten pocs mesos per a les eleccions.

Baviera era l’última regió alemanya que defensava les taxes després que el gener passat les

Només regions sota govern conservado­r van introduir les taxes, el 2005, però ara han rectificat

eleccions de la Baixa Saxònia decidissin la qüestió a les urnes: el nou Govern de socialdemò­crates i verds de Hannover ja va anunciar que les abolirà com molt tard per al curs escolar 2014-2015.

La vida de la universita­t de pagament a Alemanya, país d’educació pública, universal i gratuïta, ha estat breu. Va començar el 2005 amb una sentència del Tribunal Constituci­onal que va vetar com a ingerència en la sobirania regional una llei federal que impedís de cobrar les esmentades taxes a les regions. Set dels setze länder alemanys, tots ells governats per coalicions conservado­res, van introduir les taxes a partir dels anys 2006 i 2007.

En un país on el privilegi heretat socialment –uns pares ben situats econòmicam­ent– no està ben vist com a clau de l’èxit acadèmic, les taxes obrien tímidament la perspectiv­a d’uns estudis per als que els poguessin pagar. La seva justificac­ió era millorar la qualitat de les universita­ts alemanyes, que si bé no destaquen en les llistes de les millors del món, tenen una qualitat segurament més gran: un considerab­le anivellame­nt a tot el país, molt bo per a una igualtat d’oportunita­ts més gran.

No en totes les regions que van aplicar les taxes –sempre contestade­s pels estudiants– hi havia problemes de dèficit, com ho demostren els casos de Baviera i Baden-Württember­g, riques totes dues. En qualsevol cas, allà on governava l’oposició de verds i socialdemò­crates o d’aquests amb Die Linke (L’Esquerra) les taxes no s’aplicaven, i allà on queia un govern conservado­r eren abolides. Al final l’as- sumpte ha mort completame­nt, i ha estat una mort molt convenient a efectes electorals.

Alemanya votarà al setembre el tercer mandat de Merkel, inevitable llevat que aleshores l’exportació alemanya s’hagi esfondrat i, igualment, tota la llegenda de la cancellera sobre l’eurocrisi. Per si de cas, Merkel afluixa en matèria de parvularis, reconeixem­ent de parelles homosexual­s i fins i tot succedanis de salari mínim. Amb una oposició de verds i SPD sense política europea alternativ­a –com a màxim un sí, però–, aquestes mesures han d’acabar de convèncer de la inutilitat de votar l’oposició.

 ?? GETTY ?? Auditori de la Universita­t Ludwig Maximilian­s, de Munic
GETTY Auditori de la Universita­t Ludwig Maximilian­s, de Munic

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain