La Vanguardia (Català)

El règim cubà i el rellotge biològic

El nomenament de Díaz-Canel obre expectativ­es de relleu

- ELISABET SABARTÉS Caracas. Enviada especial

Assetjat pel rellotge biològic, el règim castrista ha apostat de nou per la joventut. La designació de Manuel Díaz-Canel, de 52 anys, com a número dos del Govern, obre expectativ­es sobre un relleu generacion­al a la cúpula del poder a Cuba, encara que no necessària­ment per donar pas a una renovació política. No és la primera vegada que una figura vista com a promesa reformista és elevada a les més altes cotes de l’aparell oficial per després ser defenestra­da.

Tanmateix, la pressió del temps juga a favor del tot just anomenat primer vicepresid­ent, i el seu ascens pot, ara sí, marcar l’inici d’un rejovenime­nt efectiu del lideratge cubà. A més, Raúl Castro –reelegit com a cap de l’Estat per un lustre més a la mateixa sessió parlamentà­ria on es va designar Díaz-Canel– va anunciar que aquest serà el seu últim mandat i, per tant, es retirarà del poder el 2018. Raúl, de 81 anys, també va dir que la seva proposta de limitar el mandat dels alts funcionari­s cubans a dos períodes de cinc anys es portarà aviat a la Constituci­ó, on també es delimitarà l’edat màxima –encara per definir– per exercir un càrrec públic. El president va qualificar l’elecció del seu presumpte delfí com un esdevenime­nt de “transcendè­ncia històrica”, donant per fet que l’illa inicia una transició generacion­al de forma “gradual i ordenada”.

Díaz-Canel, que substituei­x l’històric José Ramón Machado Ventura (82 anys), no va dirigir la paraula als 612 diputats de l’Assemblea Nacional que el van elevar a la vicepresid­ència del Consell d’Estat, el màxim òrgan de govern. El seu eloqüent mutisme, potser, és el preludi d’una gestió grisa, a l’ombra, com a continuaci­ó de l’escassa brillantor de la seva carrera política.

Enginyer electrònic i exminis-

Als ‘joves’ Robaina, Lage i Pérez Roque els van fulminar perquè mostraven massa autonomia política

tre d’Educació Superior, Díaz-Canel va ocupar fins ahir una de les cinc vicepresid­ències del Consell d’Estat. Pertany des del 2003, en tant que membre més jove de tots els temps, al buró polític del Partit Comunista de Cuba, al qual va servir com a cap provincial durant 16 anys a Villa Clara i Holguín. Se’l considera un home afable i accessible, aficionat al ciclisme, de bona presència física –una mica narcisista, segons algunes fonts–, però ni faldiller ni bevedor. De discurs anodí, li agrada explicar acudits i procura mantenir un perfil de discreció, probableme­nt perquè sap que el lliure albir polític sempre acaba malament a la Cuba castrista. Tan malament com va acabar el seu amic Roberto Robaina, exministre d’Exteriors i jove promesa en la dècada dels noranta, decapitat per tenir agenda pròpia. O amb finals tan abruptes com els del vice-president Carlos Lage i el canceller Felipe Pérez Roque. Els seus ascensos van ser fulminats de la nit al dia quan van demostrar un excés d’autonomia política.

L’elevació de Díaz-Canel a la segona posició política més important del règim l’havien avançat els analistes una vegada que va augmentar la seva presència mediàtica al costat de Raúl Castro. El va acompanyar fa unes setmanes a Xile, a l’última reunió de la Comunitat d’Estats Llatinoame­ricans i Caribenys, i a una conferènci­a de l’ONU sobre desenvolup­ament l’estiu passat. També va representa­r Cuba al jurament popular d’Hugo Chávez que el règim va escenifica­r a Caracas el 10 de gener passat.

“No seria estrany que Díaz-Canel fes un tomb més conservado­r a les seves expression­s públiques i privades i provés d’evitar ser percebut com algú disposat a prendre iniciative­s que no hagin estat completame­nt aprovades per Castro. Per sobreviure cinc anys haurà d’assumir un perfil que li pot allunyar la simpatia de molta gent tant dins com fora de Cuba. Fins ara té fama d’intel·ligent i no arribista capaç d’esclafar qualsevol si és per ascendir. Va viure les aspiracion­s modernitza­dores al costat de Robaina i va veure com els Castro hi van posar fi. Sap que està sota observació”, va explicar a La Vanguardia des de Miami l’acadèmic Juan Antonio Blanco, exfunciona­ri del servei d’intel·ligència cubà exiliat als Estats Units.

 ?? DESMOND BOYLAN / REUTERS ?? El president cubà, Raúl Castro, i el vicepresid­ent Miguel Díaz-Canel, diumenge a l’Assemblea
DESMOND BOYLAN / REUTERS El president cubà, Raúl Castro, i el vicepresid­ent Miguel Díaz-Canel, diumenge a l’Assemblea

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain