La Vanguardia (Català)

Park jura com a presidenta de Corea del Sud i adverteix el Nord

“No toleraré cap acció que amenaci la seguretat de la nació”, afirma

- ISIDRE AMBRÓS Pequín. Correspons­al

Park Geun-hye ja forma part de la història de Corea del Sud per dret propi. Des d’ahir al matí s’ha convertit en la primera dona que dirigirà els destins d’aquest país, en jurar el càrrec com a presidenta per als propers cinc anys. Les seves primeres declaracio­ns van anar dirigides al seu veí del nord, a qui va advertir que no toleraria cap provocació i li va proposar de crear una nova era de confiança.

La flamant presidenta, filla del dictador Park Chung-hee, que va dirigir el país disset anys fins al seu assassinat el 1979, va jurar el càrrec en una cerimònia multitudin­ària celebrada a l’exterior del Parlament, on el cantant Psy i el seu Gangnam style van posar la nota de color.

De la serietat se’n va encarregar ella. En el seu primer discurs com a mandatària va parlar amb fermesa de Corea del Nord i amb esperança de millorar l’economia sud-coreana. Park va donar una de freda i una de calenta sobre el seu provocador veí del nord. Va condemnar la tercera prova nuclear duta a terme per Pyongyang i la va qualificar de “desafiamen­t a la supervivèn­cia i al futur del poble coreà”. Va aconsellar al jove líder nord-coreà, Kim Jong-un, “que no s’equivoqui amb les proves nuclears, ja que la principal víctima n’és la mateixa Corea del Nord”. I el va advertir: “No toleraré cap acció que pugui amenaçar les vides del nostre poble i la seguretat de la nostra nació”.

No obstant això, la líder conservado­ra de la quarta economia asiàtica va anunciar la seva voluntat d’impulsar un diàleg amb Pyongyang que generi una nova etapa d’esperança. Davant les 70.000 persones que van assistir a la seva investidur­a va prometre “avançar pas a pas per crear confiança

La filla del dictador Park Chung-hee es converteix en la primera dona a la presidènci­a del país

entre el Sud i el Nord”, per “establir les bases d’una era d’unificació harmoniosa”.

Però, a més de parlar de les relacions amb l’aïllat veí del nord, Park va dedicar bona part del discurs a l’economia. Va insistir en la seva intenció de reduir les grans diferèncie­s d’ingressos per ampliar la clas- se mitjana, millorar els ajuts socials i afavorir el desenvolup­ament de petites i mitjanes empreses davant els grans grups industrial­s.

Park Geun-hye va remarcar així mateix que el seu Govern s’esforçarà a construir “una economia creativa” entorn de la ciència, la tecnologia i la tecnologia de la informació. Uns avenços que la nova mandatària considera indispensa­bles perquè Corea del Sud visqui un segon miracle del riu Han, com es coneix el sorprenent desenvolup­ament econòmic que va registrar el país sota l’impuls del seu pare, el dictador Park Chung-hee.

 ?? LEE JIN MAN / AP ?? Presa de possessió a Seül de la presidenta Park Geun-hye
LEE JIN MAN / AP Presa de possessió a Seül de la presidenta Park Geun-hye

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain