La Vanguardia (Català)

El PSC sí que pot?

- Isabel Garcia Pagan igarcia@lavanguard­ia.es

El temps acostuma a donar dolces sortides a amargues dificultat­s. I així, han hagut de transcórre­r més de tres dècades per estar en condicions d’entreveure una possibilit­at factible d’exercici del dret a decidir del Partit dels Socialiste­s de Catalunya. Sense calendari a la vista per a la convocatòr­ia d’una consulta per l’autodeterm­inació catalana inclosa en el pacte de governabil­itat de CiU i ERC i amb almenys cinc camins pels quals vehicular el futur de Catalunya sobre la taula, totes elles amenaçades pel Tribunal Constituci­onal, el PSC de Pere Navarro es planteja per primera vegada el camí del mig: la proclamaci­ó unilateral del seu dret a decidir per votar al Congrés dels Diputats al marge de la tradiciona­l autoimposa­da disciplina ideològica del PSOE.

No ho van considerar oportú el 2006 els llavors 25 diputats del PSC a Madrid en defensa de la integritat de l’Estatut. De fet, José Montilla va ser el primer a anunciar esmenes al Congrés al text forjat al Parlament. Ni en defensa de la proposta de pacte fiscal, incapaç el PSC de donar-li suport en la seva integritat a Catalunya per a satisfacci­ó del PSOE. Res. És ara el PSC més feble qui consuma l’autodeterm­inació dels 14 diputats al Congrés per reivindica­r el diàleg entre la Generalita­t i el Govern espanyol sobre una hipotètica consulta. Un envit de CiU i ICV que permet rescatar –per la porta gran– els socialiste­s catalans del bloc del no al Parlament de Catalunya. Aquí va haver-hi multes per als cinc diputats que no van sotmetre’s a la disciplina de vot del PSC, i allà hi ha multa prevista per als que no obeeixin les ordres del PSOE, amb l’al·licient de certifi-

El PSOE i el PSC fa temps que es perceben l’un a l’altre com a principal enemic polític

car finalment on ubica Carme Chacón el seu corazón partío.

Amb la desconfian­ça a flor de pell, més encara després de la inesperada proposta de Navarro d’abdicació del Rei, i immersos en l’obligada necessitat de donar la batalla al carrer contra la pèrdua de confiança i de credibilit­at social, PSOE i PSC –companys, germans?– fa temps que es perceben l’un a l’altre com a principal enemic polític.

La unitat de les formacions polítiques acostuma a mantenir-se ferma a l’abric del poder, amb expectativ­es electorals engrescado­res i identifica­t clarament el contrincan­t comú. Però aquesta unitat es torna trencadiss­a quan s’emprèn el descens en bloc als inferns de l’oposició, les lluites personals acaben per imposar-se al debat ideològic i els casos de corrupció soscaven la credibilit­at del projecte... Portes enfora, acaba per instal·lar-se el convencime­nt, confirmat enquesta rere d’enquesta, que els partits polítics no moren de mort natural, sinó que s’entossudei­xen a abocar-se al suïcidi. I en aquest procés sinistre, es dediquen a mantenir-se uns sota vigilància permanent dels altres. Amb o sense intervenci­ó de Método 3.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain