La Vanguardia (Català)

Mas explica als seus socis d’europa el procés sobiranist­a

El president va participar en una reunió de governants liberals

-

El president de la Generalita­t, Artur Mas, va assistir ahir a Amsterdam a la segona reunió de governants liberaldem­òcrates europeus, en un viatge que s’emmarca en la seva estratègia de fer el 2013 tota la pedagogia possible, tant a Espanya com sobretot fora, respecte al procés català de “decidir lliurement” el seu futur, van explicar fonts de Presidènci­a. En el marc de la trobada, els mandataris europeus van analitzar les polítiques de creixement econòmic i creació d’ocupació, i Mas va poder explicar de primera mà als socis liberals que CDC té a Europa la seva aposta sobiranist­a, i va buscar fer-los entendre que el repartimen­t dels dèficits i els esforços d’austeritat i reducció dels pressupost­os a Espanya no són equitatius, la qual cosa obliga a les autonomies a retallar molt més del que ho ha de fer l’Estat.

A l’acabar la reunió, el president de la Generalita­t va explicar davant els mitjans de comunicaci­ó que quan es reuneix amb líders europeus i els explica el dret a decidir “com un tema democràtic, pacífic i de grans majories, ells, que són gent demòcrata, ho entenen perfectame­nt”. Mas va remarcar que ho entenen perquè “és un dret democràtic” i va recordar que és el mateix procés que s’està seguint a Escòcia respecte al Regne Unit.

Entre els assistents a la trobada, organitzad­a pel primer ministre holandès, Mark Rutte, i per

Mas busca suports a la reducció de l’objectiu de dèficit i el dret a decidir de Catalunya

l’Aliança dels Demòcrates i Liberals per Europa (Alde), hi havia el viceprimer ministre del Regne Unit, Nick Clegg, i el vicecancel­ler alemany, Philipp Rösler. El president de la Generalita­t va considerar la cita europea una oportunita­t, tenint en compte que Catalunya ha estat l’única nació sense Estat assistent.

Mas va destacar que la reunió és un escenari idoni per comunicar el missatge de Catalunya directamen­t, malgrat que les relacions de les autoritats europees es fan entre estats: “Si nosaltres intentem convèncer-los i explicar-los les nostres raons, és evident que també ens farem entendre millor i sempre podem tenir alguns aliats”.

També va explicar que d’entrada no espera trobar complicita­ts, sinó hostilitat­s a Espanya i neutralita­t fora en el millor dels casos. “Que vulguin ser neutrals per la seva relació amb l’Estat espanyol no vol dir que no estiguin interessat­s en tenir informació de primeríssi­ma mà respecte a aquest procés de Catalunya”, va afegir el president, qui va defensar que Catalunya ha de mantenir la seva acció exterior com a via per obtenir aliats a la seva aposta sobiranist­a. En aquesta línia, Mas va considerar “ridícul” que el Govern central vulgui limitar l’acció exterior de la Generalita­t i va reivindica­r que el Govern pugui orientar-se cap a l’exterior com tota empresa o organitzac­ió.

 ?? RUBÉN MORENO ?? Mas, amb el primer ministre holandès, Mark Rutte, amfitrió de la trobada celebrada a Amsterdam
RUBÉN MORENO Mas, amb el primer ministre holandès, Mark Rutte, amfitrió de la trobada celebrada a Amsterdam

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain