La Vanguardia (Català)

La Convergènc­ia amb ERC

- M. Dolores García mdgarcia@lavanguard­ia.es

Afinal dels noranta, a la cúpula de Convergènc­ia li enlluernav­a el vigor que imposava el PNB, amb Arzalluz al comandamen­t i Ibarretxe a punt de conquerir la Lehendakar­itza. Pere Esteve havia substituït Miquel Roca com a secretari general de CDC i, en el seu afany per marcar una nova etapa que li distingís del seu antecessor, va voler imprimir un biaix més nacionalis­ta al partit i va crear la declaració de Barcelona, firmada el 1998 per CiU, PNB i BNG, per plantar cara a Madrid. Esteve ja representa­va el sector sobiranist­a de Convergènc­ia, en el qual s’incloïa també Felip Puig. Veterans del partit recorden que Pere Esteve i dirigents afins simpatitza­ven amb la idea d’acostar-se a ERC. O, el que és el mateix, allunyar-se d’Unió.

De fet, els pactes de Pujol amb el PP van descoratja­r Esteve fins al punt d’abandonar Convergènc­ia i acabar en les llistes d’Esquerra a les eleccions del 2003. El somni d’Esteve ressorgeix ara en l’entorn d’Artur Mas. A l’abric del procés emprès per convocar una consulta, esperen que germini una nova relació amb ERC. Pensen en una possible llista conjunta i fins i tot amb un experiment previ aprofitant les europees de l’any que ve. Els dos partits comparteix­en la construcci­ó del camí cap a la independèn­cia i, ja que la meta és comuna, a Convergènc­ia estan convençuts que qui t’estima, s’arrima, i d’aquí a la intimitat..., un pas.

En els pròxims temps escoltarem amb insistènci­a als membres del Go- vern i del partit un argument habitual en boca dels republican­s: no hi hauria retallades si Espanya no espoliés Catalunya. Convergènc­ia ja el va assajar en proposar el pacte fiscal, però els seus dirigents han conclòs que Oriol Junqueras rendibilit­za aquest missatge amb més efectivita­t. Sens dubte que hi haurà retallades. El president Mas ho va anunciar dissabte passat i ho va justificar dient que Catalunya es troba entre dues tenalles: l’europea, més suau, i l’espanyola, més dura, per culpa d’un “Estat altiu i intolerant”.

L’estat d’opinió que tot això instal·larà a Catalunya, unit a la incapacita­t del Govern del PP per reaccionar davant d’aquests missatges, portarà a un intens malestar abans de la consulta, prevista per al 2014. Una consulta que s’intentarà acomodar a la legalitat preguntant als ciutadans si volen que el Parlament demani un canvi constituci­onal perquè Catalunya sigui un Estat dins d’Europa. La Cambra catalana té potestat per sol·licitar una modificaci­ó constituci­onal i la llei de consultes permetrà que es convoquin sobre assumptes de competènci­a catalana.

Fins aleshores, els destins de Convergènc­ia i Esquerra estan units. La cúpula convergent confia en una imparable progressió de la societat catalana cap a l’independen­tisme que converteix­i els dos partits en les forces centrals. Sens dubte, CDC espera estar en condicions de ser el soci gran d’aquesta aliança. El risc és que hi hagi massa votants que canviïn de sigles. Com va fer Pere Esteve…

 ?? PEDRO MADUEÑO ?? Artur Mas i Oriol Junqueras
PEDRO MADUEÑO Artur Mas i Oriol Junqueras
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain