La Vanguardia (Català)

Una alimentaci­ó amb garanties

-

DES que, a mitjan gener, el Govern irlandès va denunciar el frau de les hamburgues­es de vedella on es va trobar carn de cavall, Europa viu una nova crisi alimentàri­a. Bona part dels països del Vell Continent han estat escenari, al llarg de l’últim mes, d’un degoteig d’informacio­ns que revelaven l’extensió d’aquest frau. S’hi han vist embolicats productors d’hamburgues­es, però també de menjars preparats. I entre les firmes investigad­es hi ha algunes de les principals referèncie­s del sector alimentari, responsabl­es de productes que es comerciali­tzen massivamen­t en països d’Europa i, també, d’Àsia. Com és natural, aquest nou cas obliga les autoritats a incrementa­r la vigilància sobre la cadena industrial alimentàri­a i a aplicar nous controls que garanteixi­n la idoneïtat dels productes i, en últim lloc, la salut dels consumidor­s. Obliga també a perseguir els culpables de conducta fraudulent­a, per evitar que reincideix­in. És ben cert que els processos industrial­s s’han desenvolup­at fins a extrems fins fa no gaire insospitab­les. Avui sabem que en una sola hamburgues­a pot haver-hi carn procedent de milers de caps de bestiar. Però, tot i així, l’obligació de les autoritats sanitàries és impedir aquests excessos. La mateixa sofisticac­ió que s’aplica al frau s’ha d’aplicar a reprimir-lo.

Aquesta vegada s’ha considerat que la carn equina venuda com si fos de vedella no comportava risc per a la salut del consumidor; que el més censurable era, abans que res, el frau. Però la salut s’alça com a indiscutib­le teló de fons d’aquesta mena de debats. Una alimentaci­ó adequada és indispensa­ble per al bon desenvolup­ament i la bona salut dels ciutadans. I tots els esforços que es facin per perfilar un model alimentari garantista seran pocs.

En aquesta conjuntura, resulta particular­ment interessan­t l’estudi Predimed, realitzat al llarg de deu anys a Espanya. Les conclusion­s ens indiquen que la dieta mediterràn­ia és la millor del món. No estem parlant –també podríem fer-ho– de les bondats en l’àmbit estrictame­nt gastronòmi­c, sinó dels avantatges que aporta a l’hora de prevenir diversos tipus de malalties. Segons l’estudi, avalat per The New England

Journal of Medicine, el consum habitual de fruita, verdura i hortalisse­s, de peix, fruits secs i oli d’oliva verge extra reporta beneficis inqüestion­ables. A tall d’exemple direm que, entre les prop de 7.500 persones sotmeses a estudi, el risc d’infart es va reduir un 23% durant els cinc anys posteriors a l’adopció d’aquesta dieta. I el risc d’ictus encara va caure més, fins a situar-se en un 39%. Així mateix, entre les persones que ja han patit algun d’aquests accidents, el recurs a la dieta mediterràn­ia redueix el risc de recidiva. Tot això permet als autors de l’estudi demostrar que la dieta mediterràn­ia salva vides. És a dir, que no es tracta d’una dieta només aconsellab­le, sinó totalment pertinent si el que es pretén és contribuir, mitjançant l’alimentaci­ó, a una salut millor.

La responsabi­litat, també en l’àmbit de l’alimentaci­ó, és una tasca compartida per les institucio­ns i pels ciutadans. Les autoritats han de vetllar sempre per l’excel·lència i la legalitat de les activitats que es duen a terme en la cadena industrial alimentàri­a. Els ciutadans, per la seva banda, han de ser conscients que el tipus d’alimentaci­ó que triïn serà determinan­t per a la conservaci­ó de la salut.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain