La Vanguardia (Català)

Oscar al cinema rendible

-

DE la cerimònia dels Oscar, celebrada ahir dilluns a la matinada, s’ha apuntat que la sort va quedar molt repartida. És veritat. Al capdamunt del palmarès s’hi van enfilar diversos títols, sense que cap destaqués particular­ment, per més que va ser La vida de Pi, dirigida per Ang Lee, la que es va emportar més premis (quatre), entre els quals el destinat al millor realitzado­r. Aquesta dispersió es veu compensada, això sí, per un significat­iu denominado­r comú de les cintes més guardonade­s: la rendibilit­at. Sis de les nou obres amb més nominacion­s havien ingressat ja més de cent milions de dòlars als Estats Units i el Canadà abans de la cerimònia. I La vida de Pi s’acosta als 500 milions de dòlars de recaptació global.

Després d’anys en què la nit dels Oscar semblava que s’inclinava davant megaproduc­cions de més volum que no substància, o per mostres de cinema independen­t que tenien més interès que no ingressos de taquilla, Hollywood ha corregit la trajectòri­a. I ho ha fet apostant per pel·lícules que combinen la producció dels grans estudis i la pertinença al mainstream amb una rendibilit­at àmpliament provada.

A diferència d’altres països, que tracten la indústria cultural, o la indústria de l’espectacle, com si fossin capricis de productivi­tat dubtosa, els Estats Units fan una aposta clara pel sector. També per la seva capacitat com a sistema de transmissi­ó d’un estil de vida. Això té el seu reflex en la llista d’obres premiades: tant

Argo, de Ben Affleck, millor pel·lícula, que evoca una operació de rescat d’ostatges nord-americans a l’Iran, com Lincoln, de Steven Spielberg, que recrea la lluita del president homònim per abolir l’esclavitud, es basen en episodis històrics. Naturalmen­t, no totes les pel·lícules que es van endur una o més estatuetes ho van fer sobre una base històrica. Però d’una manera o una altra, totes retroalime­nten el sector parlant de les excel·lències de Hollywood, un dels actius dels Estats Units. Incloent-hi La vida de Pi, que rere el discurs poètic conté una feina tecnològic­a superba, i es reivindica així el poder del cinema nord-americà en aquest terreny. O Los miserables, que mira cap enrere i entronca amb la tradició del musical, molt arrelada a la meca del cinema.

Per si quedessin dubtes respecte al compromís del poder dels Estats Units amb la seva indústria cultural i de l’espectacle, recordarem la sorprenent participac­ió a la gala de Michelle Obama, la dona del president nord-americà, que va anunciar el guardó a la millor pel·lícula en connexió des de la Casa Blanca.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain