La Vanguardia (Català)

Això és la conya

- Pilar Rahola

Ni el nostre millor escriptor no podrà amb tot això. No és que la realitat superi la ficció, és que no seria creïble com a novel·la. La literatura té regles precises i si estressa massa els límits de la versemblan­ça la història cau i l’autor no convenç. Com explicava Unamuno a Niebla, ni el mateix escriptor no pot fer el que vulgui amb una novel·la. La realitat, en canvi, es pot permetre tota mena d’excessos, trencar regles, crear personatge­s al·lucinants, esbossar girs insòlits de l’argument i fins i tot escriure finals impossible­s. La realitat és la propietàri­a absoluta del seu guió, i no hi ha res tan esperpènti­c que l’espanti.

Si més no, pensem en els personatge­s i arguments de la nostra realitat immediata. És inversembl­ant imaginar que en plena tempesta perfecta de la monarquia, “l’amiga entranyabl­e” del Rei concedeixi una entrevista al diari que fa anys que li fa el llit, i digui amb tota la desimboltu­ra de rossa profession­al que ha fet de lobbista per al Govern espanyol i fa “feines delicades”, no se sap si en versió Mata Hari. Sort que “mai no li farà cap mal

Que la senyora feia feines per al Govern espanyol i resolia temes delicats? Però quina broma de país!

a la institució”, perquè acaba d’obrir un meló de proporcion­s còsmiques. Que la senyora feia feines per al Govern?, que resolia temes delicats? Però quina broma de país és aquest! I no només perquè les amants reials no donen entreviste­s en cap lloc del món, sinó perquè o no es dediquen a aquestes curioses tasques o no se’ls passa pel cap reconèixer-les. I si ho fan, l’escàndol polític és de l’alçada d’un campanar. Però com que tot el guió dels darrers temps de la monarquia és un autèntic viatge al·lucinogen, aneu a saber si aquesta dona ha anat per lliure amb l’entrevista o ha estat la idea feliç d’algú de dins. I mentrestan­t, es va teixint la troca endimoniad­a del gendre i amics. Tot és possible en aquest país de broma. I com que tot ho és, resulta que un paio que ha estat tresorer major del partit que governa, que és al centre d’un escàndol polític fulminant i al qual se li han descobert comptes milionaris a Suïssa, continua viatjant pel món lliure com un ocellet, mentre saluda la gent aixecant-nos el ditet. I si això de Bárcenas i companyia supera la ficció del millor novel·lista del gènere negre, l’embolic dels espies supera qualsevol guió còmic. Tots s’han espiat mútuament, fins i tot els que van d’antisistem­a, ho han fet gratis et amore, i cap no recorda haver espiat al del costat. Pel mig hi ha amants, embolics a Can Barça amb Shakira inclosa i un tal Martorell a qui CDC li demana que deixi els càrrecs en el partit però el seu Govern el manté en el càrrec públic. Brutal. Per rematar, acusen Camacho d’autogravar-se, ella somiqueja el seu victimari pels micròfons i ningú no sap si el gerro l’han posat els seus o els altres. I això no és tot, que pot empitjorar, perquè la realitat és el que té, que per escriure el seu guió no necessita bons personatge­s.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain