La Vanguardia (Català)

Transparèn­cia

-

Vistes les principals mesures que ha adoptat, en principi, la comissió que ha creat ad hoc el president Mas contra la corrupció política (“Mas planteja que els imputats no deixin el càrrec fins que s’obri judici”, Política, 23/II/2013), em temo que si les mesures restants van pel mateix camí, la cosa no se solucionar­à gaire. Em resulta particular­ment sorprenent que es pretengui tipificar com a delicte penal l’enriquimen­t patrimonia­l injustific­at, sense més ni més. La qual cosa, al meu parer, vulneraria no només el principi de presumpció d’innocència, sinó també el dret de preservaci­ó de la intimitat personal i, encara més, el dret a no declarar contra un mateix, tota vegada que no és el presumpte delinqüent qui ha de demostrar que és innocent, sinó que és l’acusador qui ha de demostrar la comissió del delicte. I el simple fet d’haver augmentat el patrimoni no determina necessària­ment que s’hagi produït per mitjans il·legals.

Pel que fa a la creació d’un portal web per donar publicitat a retribucio­ns i béns, ho considero inútil a efectes de credibilit­at, atès que no garanteix ni la sinceritat de les declaracio­ns ni encara

menys la realitat del valor econòmic dels béns, com demostra la valoració que alguns polítics declaren públicamen­t respecte el valor de les propietats immobiliàr­ies que tenen, molt per sota del valor de mercat.

FEDERICO HERRERO VIDAL Subscripto­r Mataró

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain