La Vanguardia (Català)

Si el Govern no es deixa ajudar...

- Lluís Foix

En la seva primera compareixe­nça pública en conèixer-se els resultats de les eleccions del 25 de novembre, el president Artur Mas va posar èmfasi en el fet que la legislatur­a que s’obria hauria de tenir un govern sòlid i un Parlament estable. No ha passat ni tan sols un trimestre i l’aliat de CiU en el pacte de legislatur­a i, alhora, líder de l’oposició, ha dit en una entrevista en aquest diari que si el Govern no es deixa ajudar, hi haurà eleccions anticipade­s.

I, elaborant una futura agenda electoral, va introduir la novetat que, si calgués, el mateix Oriol Junqueras es postularia com a número dos d’una coalició per celebrar una consulta sobre el dret a decidir, que és un eufemisme per a una consulta per proclamar la independèn­cia de Catalunya respecte d’Espanya.

La legitimita­t d’un partit independen­tista i republicà per intentar que Catalunya es converteix­i en un Estat nou i sobirà a Europa no està en discussió. El que pot ser pertinent debatre és si la tranquil·la i brillant dialèctica d’Oriol Junqueras el poden convertir en líder de l’oposició i, paral·lelament, ser l’oracle imprescind­ible d’un Govern feble, encapçalat per un president que va patir un seriós revés en les eleccions.

El tàndem entre Mas i Junqueras forma una parella estranya. Però és el pacte entre CiU i ERC el que permet el govern de Catalunya en les actuals circumstàn­cies. Vaig escriure al cap de dos dies de les eleccions que sortíem de la legislatur­a més breu de la democràcia i entràvem en una altra que podia ser fins i tot més curta. La subtil advertènci­a de Junqueras amb la paternalis­ta fórmula del “si no es deixa ajudar” és posar negre sobre blanc qui és el que mana i sosté el president en la Generalita­t.

A cap dels dos no li convé que la legislatur­a sigui cosa d’uns mesos o una mica més d’un any. Tampoc els catalans no deuen tenir especial interès a retornar precipitad­ament a les urnes.

L’objectiu de la construcci­ó nacional va per davant de qualsevol altra considerac­ió. La manifestac­ió de l’Onze de Setembre continua marcant la política catalana. Artur Mas es va voler apoderar electoralm­ent de la gran marxa i va descobrir la nit del 25-N que aquella extraordin­ària concentrac­ió no era exclusivam­ent seva. Qui n’està traient més partit, de les emocions d’aquells dies, és Oriol Junqueras, que, des de l’oposició, posa condicions per a la continuïta­t de la legislatur­a i del Govern.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain