La Vanguardia (Català)

Molt més car

- Miquel Roca Junyent

Pactes, pactes i més pactes. La crisi és profunda i no només econòmica; ni principalm­ent econòmica. És una crisi institucio­nal, política, social, de valors i de continguts ètics; i ens afecta a tots: al món polític, al món empresaria­l i sindical, a la Justícia i als mitjans de comunicaci­ó; a la societat, en el seu conjunt. Serà difícil sortir-ne, però només ho serà per la via del pacte, d’un gran pacte. D’un pacte capaç d’obrir esperances; un pacte que marqui un tombant espectacul­ar a la degradació actual.

Pacte econòmic, pacte social, pacte institucio­nal. Pacte entre partits, entre agents econòmics i socials, entre Catalunya i Espanya; un pacte amb vocació i horitzó europeus. Pacte que comporti rectificar i avançar; que, si cal, representi renúncies, canvis, mea culpes i disculpes; pacte fet de rigor i de sensibilit­at, de realisme i també d’il·lusió. Pacte que s’oblidi del sectarisme per arrelar-se en la complicita­t democràtic­a, en el compromís cívic, en els fonaments de la llibertat i el progrés.

Caldrà recuperar la centralita­t política per donar vida a aquest pacte. Els extrems seran més reticents als condiciona­ments i les conseqüènc­ies del pacte, però no se’ls hauria de forçar. Ni tampoc excusar-se en la seva absència per no dur a terme el gran acord. Això deixarà marge per a la crítica, però la història sempre s’ha escrit així. Bé, en tot cas, la història del progrés i de la convivènci­a lliure i en democràcia.

Un gran pacte que pot ser un petit acord; d’entrada, cal demostrar que és possible i, d’altra banda, obrir d’aquesta manera el camí d’acords més ambiciosos. I són tantes les coses que podrien ser objecte d’acord! Tantes que resulta incom-

La baralla no ens arreglarà res; l’acord tindrà un preu, segur. Continuar com ara serà molt més car

prensible que no se’n trobi una per començar el camí. Hi ha tants problemes! No se’n pot resoldre cap? Resulta impossible de creure-ho! S’equivoquen els que es pensen que l’acord no seria ben rebut. Seria, certament, criticat; però una gran majoria se’n sentiria reconforta­da. En tot cas, aquesta és la responsabi­litat dels que aspiren a liderar un país.

La baralla no ens arreglarà res; l’acord tindrà un preu, segur. Continuar com ara serà molt més car.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain