La Vanguardia (Català)

Els romanços de la Moncloa

- Miguel Ángel Aguilar

Les conferènci­es de premsa que se celebren de manera habitual cada setmana, després de la reunió del Consell de Ministres, s’han convertit en un frontó on s’estavellen les preguntes que es refereixen a la situació política degradada per la corrupció. La vicepresid­enta Sáenz de Santamaría es tanca en banda per respondre sobre afers com el cas Gürtel, el cas Bárcenas, etcètera. En general, els periodiste­s compleixen i traslladen les qüestions que preocupen a l’opinió pública, les formulen des d’angles diferents, busquen la seva vinculació directa amb el president i el Govern espanyol, però tot és en va.

L’observador que es castigui amb aquestes sessions –bé perquè hi assisteixi, bé perquè accedeixi als enregistra­ments penjats per la Moncloa– acaba pres de la indignació. Una indignació matisada, perquè si bé és cert que no hi ha respostes, sinó pots de fum per escapar-se’n, si més no s’hi poden sentir moltes de les preguntes que es fa el ciutadà corrent. Hi exerceix de protagonis­ta la senyora Sáenz de Santamaría. La mà dreta damunt els papers mentre juga amb l’esquerra, obrint regularmen­t el palmell amb tots els dits units tret del polze i el dit petit, que deixa lliure. Els afers del Consell de Ministres els contesta amb delectació, tot remuntant-se als antecedent­s per encomiar l’acció del Govern espanyol.

Però els periodiste­s volen saber i, més enllà de la disciplina editorial a què es deuen, inquireixe­n sobre els escàndols de corrupció que assetgen el PP, en particular pel seu benemèrit tresorer nacional, Luis Bárcenas. Un nom que s’ha convertit en tabú impronunci­able pels membres del Gabinet, incloent-n’hi el president, Mariano Rajoy. Llavors, Sáenz de Santamaría es tanca en banda. Llança pilotes fora. Torna, una vegada i altra, a la llei de Transparèn­cia per embolicar totes les forces polítiques en el problema. Parla dels jutges, dels fiscals, de la policia judicial, però eludeix el reconeixem­ent de tota responsabi­litat i remata presentant com a exemplar el comportame­nt del president, com si tots haguéssim de combregar amb les seves mentides sobre Bárcenas. Romanços que es fan molt difícil de suportar. Després, la vicepresid­enta abandona la sala i, entre bastidors, tots la feliciten efusivamen­t.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain