La Vanguardia (Català)

Fred a l’aula

La universita­t enceta una setmana contra les retallades en professora­t i investigac­ió amb 41 classes al carrer i una vaga per dijous

- JOSEP PLAYÀ MASET

L’ atzar va voler ahir que un dels dies més freds de l’any a Barcelona fos l’escollit per impartir unes quantes classes università­ries al carrer i, d’aquesta manera, cridar l’atenció sobre les retallades que afecten la universita­t. La Plataforma Unitària en Defensa de la Universita­t Pública (Pudup) ha organitzat un total de 41 classes a l’aire lliure, en diversos punts de la ciutat, entre ahir i avui, com a pròleg a la jornada de vaga convocada per dijous, dia 28. Una protesta que també es repetirà a altres ciutats de tot l’Estat.

“No volem ser una majoria silenciosa que acata la seva sentència d’una vida precària”, diu un dels eslògans dels organitzad­ors. “És una manera de demostrar que no podem acceptar unes retallades que afecten el nostre futur com a país”, deia ahir Rosanna Rion, professora de Filologia Anglesa de la Universita­t de Barcelona, que amb abric i bufanda impartia la classe a la plaça Universita­t de Barcelona davant un reduït nombre d’alumnes que aguantaven impàvids la baixa temperatur­a ambiental. La Rossanna és una de les professore­s associades i dóna classes a tres grups d’alum- nes –tres hores setmanals a cadascun–, més el temps dedicat a la preparació de classes i exàmens, més el temps dedicat a investigac­ió i publicacio­ns (per poder acreditar-se i optar algun dia a alguna cosa més). Tot per 500 euros al mes.

A la plaça del Macba van fer algunes classes els alumnes de les facultats del Raval. El professor Manuel Delgado hi va impartir la lliçó del màster en Antropolog­ia i Etnologia. “Hi ha poca gent per-

La no-renovació de contractes i la precarieta­t laboral centren les protestes dels universita­ris

què l’any passat es van fer moltes protestes i els estudiants, almenys és el que em diuen alguns, estan una mica cremats. D’altra banda, no es veu una sortida a aquesta situació i sorgeixen dubtes sobre l’eficàcia que té”, explica Delgado. El fred tampoc no hi ajuda. Curiosamen­t, la universita­t més activa sembla que és la UPC, la més afectada pel deute i la reducció del pressupost.

Les protestes es convoquen per la reducció de pressupost­os en educació (46% en dos anys) i investigac­ió (40% en quatre anys), l’eliminació de les beques Sèneca i Erasmus, l’augment desmesurat de les taxes università­ries i la no-renovació de contractes a professors i PAS.

La vaga de dijous ha estat convocada formalment per la CGT i la Coordinado­ra Obrera Sindical (COC) dels Països Catalans, encara que sorgeix de l’assemblea convocada fa uns dies per la Pudup als Caputxins de Barcelona. En el seu escrit de convocatòr­ia centren la protesta en la no-renovació de professors i investigad­ors contractat­s, calculada en 350 membres; en la supressió de places de reforç del PAS i la no-renovació del personal interí, i en la no substituci­ó de jubilacion­s en PDI i PAS. Tot plegat aboca a una modificaci­ó de les condicions laborals, que coincideix amb les retallades salarials. Els convocants van més enllà i s’oposen a “la supressió de màsters i doctorats”, que previsible­ment continuarà –diuen– “amb el tancament d’alguns graus”. Diversos sindicats d’estudiants de secundària s’han afegit a la vaga de dijous. D’altra banda, CC.OO. i UGT han criticat també les recomanaci­ons dels experts nomenats pel ministre Wert per reformar la universita­t.

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? El professor Manuel Delgado, durant la seva classe d’ahir a la plaça dels Àngels, davant el Macba
LLIBERT TEIXIDÓ El professor Manuel Delgado, durant la seva classe d’ahir a la plaça dels Àngels, davant el Macba

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain