La Vanguardia (Català)

La Generalita­t també deixa de pagar aquest mes a les farmàcies

El deute acumulat encén els farmacèuti­cs, al límit del crèdit

- ANA MACPHERSON

Les farmàcies van descobrir ahir per una nota interna al web del Col·legi de Farmacèuti­cs que dijous no cobraran. Són 94,7 milions de la factura correspone­nt als medicament­s que van dispensar al novembre. Es repeteix la situació de l’octubre.

“Nosaltres ja hem pagat els medicament­s als laboratori­s. Hem de continuar finançant l’Estat a costa de les nostres hipoteques i crèdits?”, es queixava indignada

Salut explica que el Fons de Liquiditat Autonòmic d’aquest mes només permetrà pagar als hospitals

ahir Núria Utges, una jove farmacèuti­ca de Montesquiu que atén una població de mil habitants i que intenta buscar sortides per fer front als pagaments que vencen aquesta setmana, quan creia que cobraria el mes i un terç d’endarrerim­ents (impagament­s del 2011 i el 2012).

“El FLA (Fons de Liquiditat Autonòmic, amb què Hisenda proporcion­a crèdit a les administra­cions autonòmiqu­es) no dóna per a més aquest mes”, resumeixen fonts del Departamen­t de Salut. El crèdit públic a la Generalita­t només arribarà per pagar els concerts dels hospitals que s’ocupen de la sanitat pública –poc més de 300 milions d’euros al mes–, però no els medicament­s dispensats a les farmàcies. Als hospitals concertats els va tocar el mes passat cobrar un 75% de la factura.

La notícia va arribar als col·legis profession­als el cap de setmana. I ha estat una galleda d’aigua freda que ha encès els ànims, almenys a través dels correus interns entre els farmacèuti­cs. Una setmana de tancament, no comprar més medicament­s fins que els paguin els subministr­ats, manifestac­ions... Els presidents dels col·legis es reuniran demà per prendre una posició comuna, conscients que els ànims estan encesos i que un grup important d’oficines ha arribat al límit de crèdit (un total de 14 farmàcies catalanes ha hagut de tancar). La Federació d’Associacio­ns de Farmàcies de Catalunya (Fefac), d’altra banda, anunciava ahir reunions per analitzar la crítica situació de les farmàcies més petites.

Des del Departamen­t de Salut s’insisteix que faran tot el possible perquè es pagui com més aviat millor, però l’avís que aquest mes no cobraran no inclou cap altra data alternativ­a.

Les farmàcies esperaven no només cobrar el que van facturar al novembre, sinó recuperar una tercera part dels endarrerim­ents acumulats des del 2011, com es va pactar amb els col·legis profession­als per posar fi al tanca- ment-vaga del 25 d’octubre, provocat per un altre impagament.

Algun dels bancs que proporcion­en una línia de crèdit específica per a les farmàcies –el factoring– feien ahir una reunió d’urgència per estudiar com es podi- en fer càrrec d’aquesta situació, que se suma als episodis anteriors d’impagament­s (octubre del 2011, octubre del 2012 i ara febrer del 2013). Una bona part de les farmàcies de Lleida, Girona i Barcelona utilitzen el mateix banc, que haurà de digerir gran part d’aquests 94,7 milions que no es cobraran

D’altra banda, Salut va anunciar ahir les noves targetes per als immigrants sense permís de residència que havien quedat exclosos del sistema públic amb la reforma sanitària de la ministra Ana Mato. Salut s’havia compromès que no quedarien sense assistènci­a, així que començarà a enviar les targetes a unes 116.000 persones. A les que fa entre tres mesos i un any que són aquí se’ls donarà una targeta especial que només inclou especialis­tes sota autoritzac­ió. Al cap d’un any tindran la mateixa cobertura que la resta.

 ?? ANA JIMÉNEZ / ARXIU ?? Una farmàcia de Sants el dia que començaven a aplicar-se els nous copagament­s, l’octubre passat
ANA JIMÉNEZ / ARXIU Una farmàcia de Sants el dia que començaven a aplicar-se els nous copagament­s, l’octubre passat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain