La Vanguardia (Català)

I ara canelons de cavall

El Ministeri d’Agricultur­a detecta ADN d’equí en un farcit de La Cocinera

- BARCELONA

L’ escàndol de la carn de cavall etiquetada erròniamen­t afecta Espanya, i l’origen de la presumpta adulteraci­ó no s’ha de buscar gaire lluny: ni a Romania ni a Polònia. Les anàlisis del Ministeri d’Agricultur­a, Alimentaci­ó i Medi Ambient han detectat la presència de traces de carn de cavall en uns canelons per a microones amb farcit de carn de boví de la marca La Cocinera, propietat del grup Nestlé. Sembla que l’origen va ser una partida de carn subministr­ada pel proveïdor Servocar, de Casarrubio­s del Monte (a la província de Toledo).

El Ministeri d’Agricultur­a va informar ahir que ja ha donat compte a les comunitats autònomes afectades de la troballa de la carn de cavall perquè les seves autoritats de Consum s’encarregui­n d’investigar la irregulari­tat de l’etiquetatg­e. Segons el ministeri, la presència d’ADN d’equí és un frau en l’etiquetatg­e, però sense risc per a la salut. La carn de cavall trobada va aparèixer en un percentatg­e superior a l’1%, llindar que determina que es tracta d’una adulteraci­ó.

Després de l’avís, tècnics de la Junta de Castella-la Manxa es van personar ahir a l’empresa càrnia de Toledo per indagar l’anomalia detectada i, en cas necessari, adoptar mesures sancionado­res. L’empresa Servocar va declinar, en canvi, fer comentaris a aquest diari. Després de ser detectades les traces de cavall als canelons, Nestlé va ordenar retirar tota la producció del seu proveïdor espanyol, composta per cinc productes més, i va informar que ha decidit deixar de comprar-li matèria i actuar legalment per exigir-li responsabi­litats.

Així, a banda dels canelons per a microones, també es retiren l’empanada gallega de carn, el farcit de carn, les albergínie­s gratinades i les crestes de carn (tots de la marca La Cocinera), així com els fusilli bolonyesa Buitoni.

“Aquest fet no suposa cap risc per a la salut dels nostres consu-

Nestlé, que té com a proveïdora una empresa de Toledo, retira del mercat cinc productes més

midors, però l’error en l’etiquetatg­e fa que els productes no compleixin amb el que els consumidor­s esperen de nosaltres”, va assenyalar la companyia Nestlé, que ha assegurat que aquests productes seran reemplaçat­s ben aviat per altres de nous fabricats amb carn 100% de boví que hagin superat les anàlisis d’ADN. “És una situació inacceptab­le”, va dir l’empresa, el director general de la qual a Espanya, Bernard Meunier, va demanar disculpes als consumidor­s i va dir que continuen fent anàlisis. Aquesta empresa ja va haver de retirar la setmana passada a Espanya i Itàlia dos productes de pasta fresca etiquetats com a boví i amb presència de carn d’equí.

Mentrestan­t, el gegant del mobiliari i la decoració suec IKEA ha retirat preventiva­ment de totes les seves botigues i restaurant­s a Europa les mandonguil­les sueques Köttbullar, després de comprovar el resultat de les proves dutes a terme per les autoritats de la República Txeca, que mostren indicis de restes de carn de cavall en el producte. Fa dues setmanes, IKEA va iniciar l’anàlisi d’ADN dels seus productes carnis. Les organitzac­ions de consumidor­s i usuaris (CECU i FUCI) han reclamat una “investigac­ió profunda” al sector carni europeu, tot i que llancen un missatge de tranquil·litat, en jutjar que “no sembla que es tracti d’un problema de salut”.

 ?? REUTERS / SERGIO PÉREZ ?? Canelons de La Cocinera
REUTERS / SERGIO PÉREZ Canelons de La Cocinera

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain