La Vanguardia (Català)

Estrelles del Mobile

Nokia dóna glamur a la gamma baixa i Samsung llança la Galaxy Note 8.0, de la mida de l’iPad mini

- FRANCESC BRACERO

Primer dia d’entusiasme encès entre les principals companyies de la telefonia mòbil. Els grans s’han bolcat amb el Mobile World Congress (MWC) i es nota als seus espectacul­ars pavellons. Paradoxalm­ent, ningú no vol perdre l’atenció mediàtica que dóna una presentaci­ó en solitari i els mòbils de referència de cada marca es queden per a altres ocasions. Samsung va anunciar ahir que el successor del Galaxy S III, que previsible­ment es dirà S IV, veurà la llum el proper 14 de març en una presentaci­ó exclusiva a Nova York.

Un dels més matiners de l’MWC va ser el president i conseller delegat de Nokia, Stephen Elop, orgullós que la companyia finlandesa hagi canviat el rumb errant que fa dos anys els va portar a adoptar una nova estratègia en aliança amb Microsoft per utilitzar Windows Phone als seus smartphone­s. Ahir, tanmateix, no era el dia tampoc per al telèfon de gamma alta, el Lumia 920, presentat el setembre passat.

Elop va presentar quatre nous models. El més assequible de tots, que es vendrà a Espanya, el 301, porta part del glamur de la gamma smartphone al terminal modest. Ho fa amb novetats com la incorporac­ió direc- ta d’una versió de WhatsApp i amb funcions com la possibilit­at de fer un autoretrat amb la càmera posterior del telèfon gràcies a un senzill i enginyós sistema de centrament mitjançant una veu automàtica.

Per a la companyia finlandesa, tanmateix, el llançament més important és el del nou Lumia 520, un telèfon intel·ligent amb les funcions i caracte-

Els mòbils de referència s’anuncien fora de l’MWC; Samsung presentarà el Galaxy S IV el 14 de març a Nova York

rísti- ques dels més avançats, però a un preu molt competitiu: 149 euros sense impostos. “El Lumia 520 és el més important que hem llançat en la nostra història”, va comentar Javi García, cap de producte de Nokia Espanya. La presentaci­ó es va completar amb el Lumia 720, un telèfon amb pantalla de 4,3 polzades, 128 grams de pes i una càmera de 6,7 megapíxels molt lluminosa (1.9).

L’MWC va ser l’estrena de la nova tauleta Galaxy Note 8.0, anunciada per Samsung el dia anterior, i que ahir ja era als taulells. El director d’innovació de la companyia coreana, Celestino García, va destacar a La Van

guardia que la nova tauleta, que entra, per mida, en el mateix segment de l’iPad mini, completa la gran gamma Note, en la qual Samsung té dipositada molta confiança.

Entre les virtuts de la Galaxy Note 8.0 destaca que, per la seva mida, és molt portable, i que disposa del funcional i capdavante­r S Pen per a nombroses funcions. Samsung apunta que aquesta tauleta tindrà bona entrada al món empresaria­l, però també en el dels usuaris individual­s. El dispositiu admet notes escrites, per exemple, sobre els llibres electrònic­s.

Samsung assegura que la gamma Note, que ofereix una cartera de mida completa amb aquesta tauleta, ha creat “una nova categoria” al món dels dispositiu­s mòbils. García va lloar la capacitat de l’MWC de Barcelona per ser “una crida a la tecnologia dinamitzad­ora de l’economia i que deixa amb molt bona nota Espanya”.

Malgrat que la majoria dels telèfons més emblemàtic­s de cada marca no s’anuncien els atrafegats dies del congrés de Barcelona, molts debuten en

públic en la cita barcelonin­a. Va arribar el moment així de tocar de prop nous mòbils de referència, com el Sony Xperia Z, un nou smartphone gran, amb un acabat de qualitat marca de la casa i que es pot submergir també fins a 40 minuts.

Al MWC, la coreana LG va mostrar el model de gamma alta Optimus G Pro i també l’Optimus G. També va ser l’ocasió per veure de prop l’HTC One, un altre mòbil de primer ordre amb un acabat d’alumini i vores bisellades com l’iPhone.

Una de les grans novetats del primer dia d’un MWC carregat de presentaci­ons va ser l’anunci que el nou sistema operatiu per a mòbils, Firefox OS, basat en estàndars web, es llançarà a Espanya, Brasil, Colòmbia, Mèxic i Veneçuela en primer lloc i a partir de l’estiu que ve, quan sortiran els primers terminals a la

El nou sistema operatiu tindrà un repte clau en la creació d’un ecosistema d’aplicacion­s que el facin atractiu

venda. Seran marques importants les que donaran suport a aquest sistema que vol ser una alternativ­a entre el duopoli de facto que represente­n Android i l’iOS d’Apple (iPhone).

El primer serà l’Alcatel One Touch Fire. ZTE presentarà un telèfon amb el nou Firefox, dirigit al segment de gamma baixa. Els seguiran altres companyies importants com Sony.

Després de l’estiu, el nou sistema operatiu s’estendrà també a països com Polònia, Sèrbia, Hongria i Montenegro i al llarg del 2014 el sistema s’expandirà a la resta d’Europa i de Sud-amèrica.

En aquesta primera fase, els promotors de Firefox busquen els mercats emergents, en lloc dels que ja disposen de les plataforme­s de Google i d’Apple molt establerte­s. El sistema operatiu està basat en l’estàndard d’internet HTML5 i en aquesta primera fase haurà de superar la manca d’aplicacion­s. Tant Android com iOS han creat un ecosistema que produeix beneficis per als desenvolup­adors.

Microsoft, amb una campanya molt intensa per aconseguir que es facin versions per a Windows Phone d’aplicacion­s que ja tenen iOS i Android, disposa aproximada­ment de 130.000 apps, només una sisena part de les que tenen les plataforme­s majoritàri­es. En aquesta batalla haurà d’entrar Firefox. Altres excel·lents sistemes operatius per a mòbils han perdut bous i esquelles per falta d’aplicacion­s. El suport de moltes companyies importants avala ara el nou sistema.

Una altra de les companyies amb novetats al MWC va ser Asus amb el nou Padfone Infinity, un concepte imaginatiu i original de la companyia taiwanesa, que uneix tauleta i telèfon. En la nova versió d’aquest tauleta, que només és utilitzabl­e quan s’insereix el telèfon a l’interior, Asus ha millorat de forma molt sensible les capacitats i pantalles dels models anteriors.

Ara, la tauleta de l’Asus Padfone té una pantalla de 1.920 x 1.200 píxels, mentre que el telèfon, amb l’última versió d’Android Jelly Bean, té una pantalla d’alta resolució i una càmera Sony de 13 megapíxels.

En el capítol de la desmesura, per la qual cosa els telèfons creixen fins a mides poc manejables, ZTE va mostrar el seu Grand Memo, amb una pantalla de 5,7 polzades, més a prop de l’iPad mini que de l’iPhone. Caldrà fer més grans les mans, i les butxaques.

 ?? ROSER VILALLONGA ?? Els congressis­tes es van entretenir durant la jornada d’ahir a examinar nous terminals
ROSER VILALLONGA Els congressis­tes es van entretenir durant la jornada d’ahir a examinar nous terminals

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain