La Vanguardia (Català)

Un gos vàlid per a la caça i molt casolà

- AMADEU OBACH obachvidal@telefonica.net

D’ origen francès, és una raça moderna obtinguda a partir de l’encreuamen­t entre el basset artesià i el normand. Dedicat des de sempre a la caça de llebres i conills, avui també és un bon animal de companyia.

El seu aspecte recorda el del basset hound, encara que sense ser tan gros ni tan arrugat. Té el cos de mida mitjana, gairebé el doble de llarg que d’alt. El coll és llarg amb una mica de papada, i el cap té forma de cúpula, amb les parpelles inferiors una mica caigudes i unes orelles caracterís­tiques de la raça: molt llargues i primes, caigudes i acabades en punta. Té les potes curtes, gruixudes i tortes acabades en peus amples. Presenta una cua llarga i gruixuda, en forma de sabre quan està en acció. És un gos serè i de mirada tranquil·la que es mou amb un pas regular i flexible.

Està cobert de pèl curt, dens i llis, amb una zona de pèl arrissat sobre cada articulaci­ó del maluc. El pelatge pot ser bicolor, blanc i taronja o tricolor amb el negre afegit. El més preuat és el tricolor amb predominan­ça del negre.

Alegre i afectuós, és calmat i bondadós i li encanten els nens. És de bon ensinistra­r malgrat que es mostra una mica obstinat. S’avé amb altres gossos de la casa i és capaç de caçar en gossades. La tendència a lladrar el converteix en un bon vigilant avisador.

Net i fàcil de cuidar, necessita una bona higiene d’ulls i orelles. Com més exercici faci, millor. Els punts febles són les orelles propenses a patir infeccions, i la llarga columna vertebral, exposada a lesions.

Indicat tant per a la caça com per a animal de companyia, gràcies a la capacitat d’adaptar-se a viure en pisos. És una raça interessan­t, tot i que poc difosa fora del seu país.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain