La Vanguardia (Català)

Dues cares de la moneda

- Esteban Linés

D’Adele a Sixto Rodríguez, d’una noia britànica producte de la indústria musical del segle XXI a un músic de carrera efímera, de desaparici­ó de l’escena musical i de reaparició posterior quaranta anys més tard gràcies a un documental. Una vida de pel·lícula amb final feliç, ja que el senyor Rodríguez –després d’una vida anònima de diversos decennis dedicat a la construcci­ó– ha tornat des de fa un temps als escenaris musicals, tal com hi haurà oportunita­t de comprovar el 25 de maig que ve en el concert que oferirà al Primavera Sound.

El premi de la cantant londinenca Adele per la cançó Skyfall es pot veure com el colofó a una successió de reconeixem­ents incontesta­bles de tota mena (Grammy, Brit Award, Globus d’Or). Condicions compositiv­es i vocals a part, el guardó també es pot veure com un reconeixem­ent a l’aposta històrica en matèria d’intèrprets musicals que ha demostrat la sèrie de James Bond: Dusty Springfiel­d, Duran Duran, Shirley Bassey, Louis Armstrong, Dionne Warwick, K.D. Lang, Tina Turner o The Pretenders. Res d’això no treu els mèrits d’una cantant que, amb només dos discos ( 19 i 21), ha batut rècords gràcies a una ma--

nera clàssica de fer, d’ahir i avui.

Sobre una base més apassionan­t descansa aquesta mostra esplèndida de cinema documental titulada Searching for Sugar Man, un tour de force fet per un actor suec reconverti­t en director (i també detectiu) que embasta un retrat d’aquell músic d’origen mexicà que al seu dia va ser anomenat el Dylan hispà. Una peça que ha captivat amb les seves peripècies i una música original magnífica en exigents certàmens especialit­zats (des de Sundance al, recentment, In-Edit barceloní) i que, a poc a poc, ha arribat a les pantalles comercials de mig planeta com, aquest cap de setmana, a les espanyoles.

 ??  ?? Premi rere premi. La cantant londinenca, abraçant l’estatueta
Premi rere premi. La cantant londinenca, abraçant l’estatueta
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain