La Vanguardia (Català)

Undiano, un àrbitre amb antecedent­s

- A. LÓPEZ Barcelona

“Això no és rugbi, és futbol”, va protestar Neil Lennon després d’assistir a l’última actuació internacio­nal d’Undiano Mallenco, el dia 12 passat en el partit CelticJuve­ntus (0-3) de Champions. El lament de l’entrenador nord-irlandès del campió escocès, que fa de la força, el contacte i els cops de pilota les senyes d’identitat, dóna idea de la tipologia de l’arbitratge del navarrès. “M’agradaria preguntar a l’àrbitre, el futbol és diferent a Espanya i a Itàlia? Cada vegada que un dels meus jugadors es movia a l’àrea rebia una falta. Un cop rere l’altre. Hi hau- ria d’haver hagut alguna penalitzac­ió”, va sintetitza­r el tècnic. Undiano va deixar el seu segell a Celtic Park, abstenint-se d’aplicar el reglament en la seva literalita­t, i el partit va ser aspre i farcit d’interrupci­ons.

Undiano, el primer àrbitre que dirigirà tres clàssics des de l’arribada de Mourinho al Madrid, tendeix a rentar-se les mans com Herodes quan salten espurnes, una desídia que sovint afavoreix la duresa, fins i tot la violència. “Tenim present la permissivi­tat que va tenir a l’última final davant el Madrid a la Copa (Mestalla, abril del 2011), això ho tenim present”, va prevenir Jordi Roura. Va ser un arbitratge escandalós, amb diversos episodis de vermella directa per part blanca que només un àrbitre com el navarrès podia deixar en la impunitat. Spain is different, devia pensar Neil Lennon en veure el nyap. Llavors el Barcelona es mossegava la llengua, ahir Roura no va voler fer-ho.

L’entrenador va reivindica­r que el partit d’avui transcorri dins dels “marges estrictes de la legalitat” i va recordar “una evidència”: “Amb aquest àrbitre els nostres números són més dolents que amb d’altres i els nostres percentatg­es baixen molt”. Efectivame­nt, el percentatg­e de derrotes del Barça des del 2008 (8,68%) s’eleva fins al 21,5% en els matxs dirigits pel pamplonès.

A quins mèrits respon la designació d’Undiano per a un clàssic decisiu com el d’avui? “No entrarem a valorar si l’àrbitre és molt dolent o no”, diu Roura. La resposta admet qualsevol tipus d’especulaci­ó. El que no consent disquisici­ons són fets com que de les tres victòries blanques en els 15 clàssics de Mourinho com a tècnic del Madrid, dues han estat dirigides per Alberto Undiano i l’altra per Mateu Lahoz, el col·legiat predilecte del portuguès.

L’elecció va disgustar el vestidor blaugrana, que tem una altra abdicació d’Undiano a favor de la duresa. Pot ser que, com va passar a Glasgow, del seu criteri en depengui la qualitat de l’espectacle i el desenvolup­ament del joc, la qual cosa introdueix un factor d’imprevisib­ilitat innecessar­i.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain