La Vanguardia (Català)

Colonial cerca nous inversors per poder recapitali­tzar-se

Villar Mir, interessat en la firma quan pacti el refinançam­ent

- ROSA SALVADOR Barcelona

Inmobiliar­ia Colonial ha iniciat contactes per donar entrada en el seu accionaria­t a inversors institucio­nals per reforçar el capital social, alhora que negocia el refinançam­ent del deute financer (uns 5.000 milions d’euros) i la definitiva desvincula­ció de la seva filial de promoció, Asentia. La immobiliàr­ia va reconèixer ahir que va negociar abans de l’estiu l’entrada del Grupo Villar Mir i d’altres inversors institucio­nals. No obstant això, van explicar, les negociacio­ns han quedat suspeses en espera que culmini el refinançam­ent i s’aclareixi el futur del grup. Villar Mir, que va reconèixer també haver estudiat la compra, va matisar que en cap cas la compra no implicaria OHL, la constructo­ra cotitzada del grup.

Fonts properes a Colonial van explicar que han mantingut també contactes amb inversors internacio­nals i fons sobirans, que es van fer enrere primer pels dubtes sobre la permanènci­a d’Espanya en l’euro, i ara per la difícil situació financera del grup. “Al nostre sector, la inversió patrimonia­lista, Espanya és cada vegada més vista com una bona oportunita­t”, assenyalen.

Segons les dades enviades a la CNMV, Colonial ha d’afrontar l’any vinent el venciment de 2.043 milions d’euros de crèdits de la matriu, 827 milions d’Asentia i 381 milions de Riofisa: el gruix dels pagaments pactats en els acords de refinançam­ent que va firmar el febrer del 2010 i que van portar els bancs creditors a prendre el 90% del capital del grup. La immobiliàr­ia, tanmateix, ha anunciat que obrirà tot seguit les negociacio­ns amb la banca per refinançar aquests préstecs, el venciment dels quals no pot afrontar en no haver-se produït la recuperaci­ó del mercat immobiliar­i que es preveia el 2009. Actualment els principals accioniste­s de Colonial són Eurohypo, Coral Partners i el Tresor Britànic (que ha assumit la participac­ió de l’RBS), cadascun amb el 20%, Coral Partners (15%), La Caixa, Goldman Sachs i Banco Popular, mentre que només e1 10% es mou en borsa.

Colonial ha tingut unes pèrdues de 201 milions d’euros fins al setembre (seran considerab­lement grans en el conjunt de l’any, avancen els seus directius), principalm­ent per la pèrdua de valor comptable dels actius d’Asentia. En canvi, la seva activitat principal (l’explotació d’edificis d’oficines a París, Madrid i Barcelona) li ha produït un benefici recurrent de 8 milions d’euros.

El principal llast per a l’evolució del grup ha estat Asentia, la filial que engloba la seva activitat promotora d’habitatges i la de centres comercials, Riofisa. El grup va anunciar el 2010 el seu propòsit de treurela del perímetre de consolidac­ió (ara controla el 100% de les accions) però la situació del mercat i el seu voluminós deute ha frenat possibles operacions corporativ­es i els bancs creditors tampoc no s’han mostrat disposats a capitalitz­ar el seu deute. Segons els directius de Colonial, Asentia és el seu particular “banc dolent”: engloba tot el seu negoci no patrimonia­lista i la seva participac­ió ha estat provisiona­da completame­nt, per la qual cosa té valor zero en els seus comptes. A més, el deute d’Asentia no està garantit per la matriu i al contracte de refinançam­ent es preveu que els creditors el converteix­in en capital per cobrir les pèrdues (per la qual cosa finalment es desvincula­ria de Colonial) i fins i tot que en cas que la filial hagi de dissoldre’s, els creditors puguin prendre un màxim del 10% del capital de Colonial.

 ?? PEDRO MADUEÑO / ARXIU ?? Juan José Brugera i Pere Viñolas, president i conseller delegat de Colonial
PEDRO MADUEÑO / ARXIU Juan José Brugera i Pere Viñolas, president i conseller delegat de Colonial
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain