La Vanguardia (Català)

Convergènc­ia de polítiques econòmique­s

- Germà Bel

Des de l’inici de la crisi econòmica es van confrontar dues concepcion­s contraposa­des de l’estratègia per superar-la. D’una banda, l’abanderada pels Estats Units d’Amèrica, i secundada per la Gran Bretanya i Espanya, entre altres països, que insistia en una acció pressupost­ària expansiva amb tots els mitjans necessaris, fins que el sector privat fos capaç de prendre el relleu i tornés a liderar el creixement econòmic. Davant aquesta estratègia que posava un èmfasi gairebé exclusiu en l’expansió pressupost­ària, països com Alemanya i França donaven prioritat a aprofundir en la realitzaci­ó de reformes estructura­ls que augmentess­in la productivi­tat de les economies en crisi i, per tant, la seva competitiv­itat exterior. L’objectiu era guanyar mercats exteriors per compensar les insuficièn­cies de la demanda interna, supeditada a un llarg i dolorós procés de desendeuta­ment.

L’elecció d’Hollande a França el maig del 2012 va semblar que inclinava la balança cap a l’activisme pressupost­ari. Però els últims mesos han portat un canvi considerab­le de percepcion­s i d’orientacio­ns. D’una banda, pel deterioram­ent de l’economia francesa, el principal malalt entre els grans europeus, per la seva incapacita­t per emprendre reformes que flexibilit­zin les seves molt rígides estructure­s productive­s. De l’altra, i amb molta més importànci­a en termes generals, pel canvi d’aires als EUA. En aquest país, quatre anys de dèficits enormes han portat el deute públic per sobre del 100% del PIB, i uns passius implícits de les diferents administra­cions, sobretot en pensions, que ningú és capaç de quantifica­r gaire bé. Tot això per aconseguir unes taxes de creixement econò-

La confiança dels EUA en l’activisme pressupost­ari està començant a cedir per la sostenibil­itat dels dèficits

mic només marginalme­nt superiors a les de la zona euro, tot i el gran diferencia­l de dèficit públic en els últims anys.

Les coses han canviat. Als EUA hi ha consens aclaparado­r que el sector públic, i l’economia en conjunt, no resisteixe­n per més temps uns dèficits tan alts com els recents. Alguns economiste­s insisteixe­n que els tipus de deute actuals permeten continuar realitzant polítiques pressupost­àries molt agressives. Però cada vegada més economiste­s i responsabl­es institucio­nals entenen que el cost del deute públic és sensible al volum de deute, i que el creixement d’aquest últim pot arribar a fer insostenib­le el cost del deute, si porta augments dels tipus d’interès. Una certa prudència s’imposa en l’economia americana, i el debat va aprofundin­t cada vegada més en reformes estructura­ls que augmentin la productivi­tat de l’economia, com l’extensió de l’educació de 3 a 5 anys, o la reforma de l’insostenib­le sistema de salut. Mentrestan­t, a Espanya se segueix esquivant el debat sobre les reformes dirigides a eliminar monopolis i rigideses i augmentar la productivi­tat, i tot segueix presidit per l’ajustament pressupost­ari enmig d’un procés intens de deterioram­ent institucio­nal. Potser la convergènc­ia de polítiques pot propiciar acords més amplis i operatius a escala internacio­nal. Ho anirem veient.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain