La Vanguardia (Català)

Caixa Bank negocia un ajust de 3.000 llocs de treball

L’entitat justifica la reestructu­ració per “adaptar-se a l’entorn”

- EDUARDO MAGALLÓN Barcelona

Caixa Bank va comunicar ahir que ha iniciat un “període de diàleg i negociació amb els sindicats” per ajustar la plantilla en uns 3.000 empleats. L’entitat que presideix Isidre Fainé i dirigeix Juan María Nin va assenyalar, mitjançant un comunicat, que l’objectiu de l’ajust era “adaptarse a l’entorn actual i millorar l’eficiència dels seus recursos”. Caixa Bank va comunicar el pla als sindicats en la reunió d’ahir, que va ser la primera negociador­a.

El banc va afegir que la reestructu­ració es produeix en l’entorn de la integració de Banca Cívica i la futura absorció de Banc de València. Segons el comunicat

El banc va obrir ahir un període de negociació amb els sindicats que espera tancar a finals d’abril

de Caixa Bank “l’objectiu és analitzar totes les fórmules possibles i acordar les millors mesures per ajustar la plantilla”.

Fonts del sindicat CC.OO., majoritari a l’entitat, van indicar ahir que no acceptaran cap mesura que no sigui voluntària i no traumàtica. En concret el sindicat advoca per prejubilac­ions i per baixes incentivad­es. La plantilla de l’entitat a finals de l’any passat era de 32.625 persones, per la qual cosa l’ajust previst seria inferior al 10%.

Fonts dels treballado­rs van explicar ahir que en aquesta plantilla hi ha uns 1.800 treballado­rs amb una edat de 57 o 58 anys. En l’anterior procés de prejubilac­ions, aquestes es van fer a partir dels 58 anys. Si es rebaixa l’edat als 55, el nombre d’empleats puja fins a uns 2.600.

L’ajust va ser anunciat al gener pel president Isidre Fainé, durant la roda de premsa de presentaci­ó de resultats titulada “Té sentit mantenir set serveis centrals?”, i es va preguntar en relació a la integració de les caixes que formaven Banca Cívica. El president en aquella ocasió va deixar clar –com detalla el comunicat d’ahir– que “pactem, parlem amb els sindicats, busquem totes les fórmules possibles per fer que aquest ajust sigui el millor possible”, i en cas que no hi hagués acord “hauríem d’aplicar altres mesures”. No obstant això, Fainé va matisar que “en general, qui se n’ha anat de la caixa no ha quedat descontent”.

La reunió d’ahir entre les dues parts va ser una primera presa de contacte. Per a aquest dijous hi ha prevista una nova trobada que es repetirà en les properes setmanes, amb la idea de tancar un acord abans de finals del mes d’abril.

Fonts de CC.OO. van indicar ahir que la xifra de 3.000 empleats els sembla excessiva i van recordar que “La Caixa no és Bankia, ja que no està intervingu­da pel Banc d’Espanya. Per això el punt de partida de les negociacio­ns no és el mateix”. En un comunicat, el sindicat va indicar que “la plantilla està fent un esforç de contenció salarial important que es produeix ja des del conveni del 2011, juntament amb les greus tensions als centres de treball a més de prolongaci­ó de la jornada”.

Des de Navarra, el vicesecret­ari general de la secció sindical d’UGT a Caixa Bank, Iosu Pardo, va anunciar que el seu sindicat no acceptarà l’aplicació de mesures forçoses per a l’ajust de plantilla, informa Efe. Pardo va assenyalar que en la trobada d’ahir van mostrar el seu desacord amb la forma com s’està aplicant l’acord de reestructu­ració de Banca Cívica, que continua en vigor i que manté obert el termini per acollir-se a baixes incentivad­es fins al 31 de desembre.

Caixa Bank va obtenir el 2012 un benefici de 230 milions d’euros, una xifra que és un 78,2 % inferior a l’obtinguda l’any anterior. Els resultats es van produir després que l’entitat financera destinés 10.299 milions a sanejar la seva cartera immobiliàr­ia. El nivell rècord de dotacions va ser quatre vegades superior al del 2011 i atribuïble, en bona mesura –4.559 milions–, a cobrir els sanejament­s de Banca Cívica, entitat que Caixa Bank va adquirir l’any passat.

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ / ARXIU ?? La seu de La Caixa
LLIBERT TEIXIDÓ / ARXIU La seu de La Caixa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain