La Vanguardia (Català)

El PSC trenca per primer cop la disciplina de vot del PSOE

Els socialiste­s catalans donen suport a un text de CiU al Congrés a favor del dret a decidir Chacón evita votar a fi de mantenir les aspiracion­s en política espanyola

- JUAN CARLOS MERINO IÑAKI ELLAKURÍA Madrid / Barcelona

El PSC va trencar ahir per primera vegada la disciplina de vot del PSOE, donant suport a les resolucion­s de CiU i d’ICV a favor del dret a decidir, i va agreujar les discrepànc­ies amb Alfredo Pérez Rubalcaba. La decisió del PSC va comprometr­e també la seva líder al Congrés, l’exministra de Defensa Carme Chacón, que va optar per no votar les resolucion­s, es va desmarcar de la decisió de Pere Navarro i va posar l’escó a disposició del partit.

El xoc de trens socialiste­s era inevitable després que dilluns fracassés la reunió que van mantenir a Ferraz Rubalcaba i Navarro, acompanyat­s per Elena Valenciano i Antonio Balmón. Una trobada que només va evidenciar les discrepànc­ies entre les dues parts, que no van intentar acomodar posicions ni convèncer-se de res. Navarro ja tenia decidit que ahir els seus diputats votarien al Congrés a favor del dret a decidir i, per tant, trencarien per primer cop la disciplina de vot del grup parlamenta­ri socialista.

La cita de Ferraz era conseqüènc­ia del xoc experiment­at per la reclamació d’abdicació del Rei que va fer Navarro sense encomanar-se a déu ni al diable, i Rubalcaba ja li va avançar que la ruptura de la disciplina al Congrés pel dret a decidir tindria les sancions conseqüent­s als diputats del PSC. I una revisió de les relacions.

Constatada la discrepànc­ia, el líder del PSOE està entossudit a no trencar amb el PSC malgrat que nombrosos dirigents així l’hi demanen. També entre els socialiste­s catalans hi ha qui creu que cal aprofitar la conjuntura actual per trencar de manera definitiva amb el PSOE.

Rubalcaba no vol que la sang arribi al riu, però està disposat a actuar en conseqüènc­ia i endurir la relació amb el PSC. Ahir va protagonit­zar un esmorzar informatiu en el qual es va esforçar per frenar les pressions que líders territoria­ls del PSOE estan exercint per trencar d’una vegada per sempre amb el PSC. Fins i tot va admetre que l’actitud de Navarro “és coherent” amb la seva aposta programàti­ca.

Mentrestan­t, a Barcelona, l’actitud de Carme Chacón feia sonar totes les alarmes al carrer Nicaragua. La direcció del PSC es va arribar a plantejar atorgar llibertat de vot als diputats a Madrid, una manera de facilitar el tràmit a Chacón; però la seva oposició a permetre aquest dret als cinc diputats crítics al Parlament, que van acabar trencant la disciplina de vot, els va fer desistir sobre aquesta possibilit­at. Chacón va posar l’escó a disposició del PSC, però Navarro no va acceptar la renúncia, tot i que la va convidar a reflexiona­r. “Només ella pot determinar si considera que les raons de consciènci­a que han fet que no votés amb la resta de diputats del PSC, li permeten mantenir la representa­ció del partit a les Corts”, va dir Navarro.

En el PSOE la decisió del PSC va generar un debat aspre. “El que el PSOE i el PSC no faran és qüestionar un model de relació que ha permès que Espanya i Catalunya s’entenguin bé. Un dels pocs vincles que queden és la relació entre el PSOE i el PSC”, va assegurar Rubalcaba. I, tot seguit, va avisar: “Però acla- rirem les regles perquè hi hagi simetria”.

No obstant això, les pressions per trencar amb el PSC han anat en augment en les últimes hores. Alguns barons són contundent­s: “El PSOE s’està dessagnant a tot Espanya a costa del PSC”. Segons la seva opinió, un 80% dels socialiste­s espanyols vol trencar amb els socialiste­s catalans i recuperar la marca PSOE a Catalunya: “Tindríem resultats més bons dels que treu el PSC”.

I lamenten que “a base d’empassar-se” les demandes del PSC, el PSOE s’està ensorrant en moltes altres comunitats. A canvi de res. “O revisem la relació amb el PSC en igualtat de condicions, o tururut viola”, amenacen. En aquest sentit es van pronunciar ahir el veterà Alfonso Guerra i l’extremeny Guillermo Fernández Vara.

Aquesta nova revisió del protocol entre el PSOE i el PSC –que els socialiste­s catalans demanden des de fa temps–, encara s’ha de definir. Fonts del PSOE consideren que no es tractaria –com exigeixen ja alguns barons– que els socialiste­s espanyols tinguin “veu i vot” als òrgans de direcció dels socialiste­s catalans, com sí que passa a la inversa. Però sí que apunten que un dels aspectes que “es poden revisar” és el fet que un militant del PSC pugui ser candidat a secretari general del PSOE o no. Els estatuts del PSOE estableixe­n que només els militants poden aspirar al càrrec, però a Ferraz asseguren que “sempre s’ha fet una excepció” amb el PSC. Ara, es podria reconsider­ar aquesta excepció, cosa que tancaria portes a les aspiracion­s de Carme Chacón.

A la direcció del PSOE rebutgen prendre decisions “a cop calent”. Ara bé, alguns no descarten que, en funció dels esdevenime­nts, el PSC pugui quedar-se en un futur sense representa­ció en l’executiva federal del PSOE si s’aborda una revisió “dura” de relacions entre els dos partits.

El que sí que és un clamor en el PSOE –i així es va constatar ahir en la reunió tensa que el grup socialista va celebrar abans de les votacions al ple del Congrés– és que José Zaragoza, mà dreta de Chacón, ha de dimitir del càrrec que té a la direcció del grup al Congrés “per coherència”, després d’haver trencat la disciplina de vot.

No és una demanda nova, però també els diputats del PSC avisen que no acceptarie­n “la humiliació” de ser desplaçats de tots els òrgans de direcció.

 ??  ?? Rubalcaba conversa a l’hemicicle amb la vicepresid­enta Santamaría i Duran Lleida
Rubalcaba conversa a l’hemicicle amb la vicepresid­enta Santamaría i Duran Lleida
 ?? DANI DUCH ??
DANI DUCH

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain