La Vanguardia (Català)

Itàlia s’acosta al col·lapse; aires de gran pacte

Bersani i Berlusconi llancen missatges en favor de la governabil­itat

- EUSEBIO VAL Roma. Correspons­al

Les maniobres tàctiques tan pròpies de la política italiana es van activar ahir, superat el primer impacte del complex resultat electoral. Ni Bersani ni Berlus- coni ho van voler formular de forma explícita, però el desig compartit d’evitar una nova convocatòr­ia electoral anima les expectativ­es d’una versió a la italia- na de la grosse Koalition alemanya. Bersani va començar a festejar ahir Beppe Grillo, personatge clau al nou escenari polític.

Ningú no ho vol dir obertament, però la temptació hi és. El governissi­mo seria la versió italiana de la grosse koalition alemanya, una aliança conjuntura­l, d’emergència, entre els principals partits, de centredret­a i centreesqu­erra, per superar el bloqueig i la ingovernab­ilitat.

Després de la convulsió de dilluns, que va veure materialit­zarse el temut tsunami del vot de protesta –més de 160 parlamenta­ris per al Moviment 5 Estrelles (M5E), del còmic Beppe Grillo–, ahir va arribar l’hora de les valoracion­s i de les primeres ma- niobres tàctiques. Política italiana en estat pur. Un monumental embolic. Un joc d’insinuacio­ns i temptative­s, de marxes cap endavant i de retirades. L’art de la política.

De bon matí, Silvio Berlusconi es mostrava flexible, disposat a discutir qualsevol alternativ­a per

L’ART DE LA POLÍTICA Comença el joc d’insinuacio­ns i maniobres de cara a formar govern MENYSPREU ALS MERCATS ‘Il Cavaliere’ afirma que no cal preocupar-se per la prima de risc

garantir la governabil­itat. “Hem de prendre temps per reflexiona­r”, va dir il Cavaliere, a la pregunta sobre un eventual compromís amb el Partit Demòcrata (PD). L’únic que va excloure va ser un pacte amb Mario Monti. No li perdona que es presentés a les eleccions i competís pels votants moderats. Berlusconi es va declarar contrari a tornar tot seguit a les urnes per desfer el nus (“No crec que sigui útil en aquesta situació”). I després va afegir una de les seves frivolitat­s, que no cal preocupar-se per la prima de risc, perquè “els mercats van pel seu compte, són independen­ts i també una mica bojos”.

Berlusconi i el centredret­a van assaborir ahir no només haver aguantat molt bé el tipus en els comicis, sinó que les urnes hagin humiliat personatge­s que detesten, com Gianfranco Fini, el president sortint de la Cambra de Diputats, i els exjutges Antonio Di

Pietro i Antonio Ingroia. Tots tres es queden sense escons.

El governissi­mo és només una de les hipòtesis de treball. De fet, el govern tècnic de Mario Monti ja ha tingut aquestes caracterís­tiques. Precisamen­t perquè se surt ara d’aquesta experiènci­a seria més ardu repetir-la un altre cop, i més quan Monti s’ha cremat amb la seva pirueta electoral. El que sembla obvi és que ni al centredret­a ni al centreesqu­erra no els interessa repetir aviat les eleccions. Correrien el risc que els gri- llini veiessin créixer encara més la seva força.

El líder del PD, Pier Luigi Bersani, va comparèixe­r davant la premsa amb un posat seriós, a les cinc de la tarda –una hora molt torera– i va haver de donar passis a la premsa nacional i internacio­nal, inclosa una periodista asiàtica que es va esforçar amb el seu italià i només va trobar una resposta aspra: “No sé si l’entenc”, li va etzibar un Bersani que no estava per a dolçors diplomàtiq­ues. Bersani exhibia l’amargor de qui és conscient d’haver malgastat potser l’oportunita­t po- lítica de la seva vida. Les seves primeres paraules van ser diàfanes: “És clar que qui no aconseguei­x garantir la governabil­itat del seu país no pot dir que ha guanyat. No hem guanyat malgrat haver arribat els primers, i aquesta és la nostra desil·lusió”.

De les seves paraules es va desprendre un rebuig de col·laborar amb Berlusconi. És lògic que no vulgui ni insinuar aquesta píndola amarga als seus seguidors. Però sí que va tirar la canya a l’M5E. Hi va apel·lar directamen­t i va utilitzar una de les seves consignes, la d’“enviar tots (els polí- tics) a casa”. “Ara també hi són ells, o se’n van també ells a casa o han de dir què volen fer per aquest país, que és el seu país i el dels seus fills”.

Bersani va reivindica­r per a la seva coalició, amb majoria absoluta a la Cambra de Representa­nts i majoria relativa molt insuficien­t al Senat, el dret a ser el primer a intentar formar un govern. Va posar èmfasi en el fet que ha de tenir un programa de canvi profund, perquè ho demana el país, un programa que inclogui refor-

COM FAN A SICÍLIA El Nobel Dario Fo veu possible que els ‘grillini’ donin suport al centreesqu­erra

mes institucio­nals, normes rígides per reinstaura­r la moralitat en la vida pública, un esforç molt intens per combatre l’atur juvenil i per protegir les capes més febles de la societat italiana.

Ahir a la nit, el premi Nobel de Literatura Dario Fo, amic de Grillo –que el proposa com a futur president de la República–, va aventurar que un acord entre l’M5E i Bersani podria ser possible, seguint el model que s’aplica a Sicília. El mateix Grillo, des de Gènova, va excloure qualsevol coalició, però es va declarar obert a una actitud constructi­va dels seus parlamenta­ris per votar, llei per llei, tot allò que s’ajusti al seu programa.

Entre les anàlisis que feia ahir la premsa italiana, destacava el comentari a portada del Corriere della Sera: “Ha guanyat una Itàlia

euroescèpt­ica, almenys pel que fa a la política de rigor econòmic”, escrivia Massimo Franco, un dels analistes més prestigios­os del periodisme italià.

El rotatiu torinès La Stampa –propietat de Fiat– utilitzava arguments semblants en primera pàgina. Un article del seu director, Mario Calabresi, vessava reflexions semblants i atribuïa l’allau de vots per a Grillo a una “doble rebel·lió” de l’electorat, contra la casta (la classe política) i contra la política d’austeritat. A Bersani –una criatura del vell sistema de partits– li serà molt difícil ser acceptat pels grillini i alhora portar una política que no corri el risc d’aïllar Itàlia del corrent que està marcant Europa.

 ?? TONY GENTILE / REUTERS ?? “No hem guanyat”. Pier Luigi Bersani, en una conferènci­a de premsa ahir a la tarda a Roma en què va expressar amargor perquè la seva aparent victòria electoral no li permet governar
TONY GENTILE / REUTERS “No hem guanyat”. Pier Luigi Bersani, en una conferènci­a de premsa ahir a la tarda a Roma en què va expressar amargor perquè la seva aparent victòria electoral no li permet governar
 ?? LA VANGUARDIA ??
LA VANGUARDIA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain