La Vanguardia (Català)

Bárcenas ataca el PP i el demanda per comiat improceden­t

La direcció del PP manté la seva versió i el desafia: “Ens veurem als tribunals”

- CARMEN DEL RIEGO Madrid

L’extresorer va continuar cobrant del partit després d’haver cessat en el càrrec Luis Bárcenas ha decidit declarar la guerra al PP obertament. L’extresorer ha presentat una demanda contra el partit per comiat improceden­t. Bárcenas va continuar cobrant del PP després de cessar en el càrrec, el març del 2010, i fins a principis de l’any actual.

Ja no hi ha marxa enrere. L’extresorer del PP ha optat per la confrontac­ió amb la direcció del partit al qual va pertànyer i l’ha demandat per acomiadame­nt improceden­t. Segons la demanda que va anunciar El País i sobre la qual el PP diu que no té constància, des de març del 2010, quan va cessar com a tresorer, fins al 31 de gener del 2013, Bárcenas va ser assessor del PP, que li pagava 21.300 euros al mes, incloent-hi el prorrateig de pagues extres. La direcció popu- lar es va veure ahir sorpresa per la demanda de l’extresorer, perquè la seva actitud davant els tribunals, negant la vinculació del PP amb el compte a Suïssa els feia interpreta­r que volia eximir el PP de qualsevol culpa.

Amb frases com “tot és un disbarat”, pronunciad­a per Alfonso Alonso, “És surrealist­a” o “Fins on vol arribar?”, van reaccionar els dirigents del PP a la demanda. “I ara què farà Cospedal?”, deien, perquè a més d’enfrontar l’extresorer amb el PP, la demanda posa en dubte la versió de la secretària general, que dilluns va mantenir que la relació laboral amb Bárcenas va cessar el 2010, i aquests dos anys ha cobrat una “indemnitza­ció diferida”.

Oficialmen­t el PP va mantenir la seva versió, tot i que fa aigües. Només Esteban González Pons, –els altres, incloent-hi Rajoy, van evitar ahir la premsa– va fer una interpreta­ció positiva dels esdevenime­nts: “Ja som on hem de ser, el PP d’una banda i Bárcenas de l’altra, als tribunals” i va insistir que “Bárcenas va arribar als acords que va arribar i ara pot pintar-los del color que vulgui. Els jutges donaran la raó al PP”.

Dirigents del PP van subrat- llar que Bárcenas ha escollit el moment per presentar la demanda. No fa quinze dies, coincidint amb el comunicat que fixava el seu cessament el 2010, sinó quan Cospedal ho va dir en públic. Si es comprova que la versió correcta és la de Bárcenas, la número dos del PP haurà mentit. “És –apunten al PP– la revenja per la demanda que va presentar contra ell Cospedal, al marge de la direcció del PP”.

En l’àmbit jurídic, la denúncia que Bárcenas ha presentat davant un jutjat social hauria de passar en principi per un acte previ de conciliaci­ó abans de tra- mitar-se com a demanda en ferm per ser resolta judicialme­nt. És el procedimen­t habitual en cas d’acomiadame­nt, sigui comunicat per escrit o de manera verbal, si bé Bárcenas assegura que en el seu cas no hi va haver cap mena de comunicaci­ó.

Més concretame­nt, el presumpte acomiadat parla en la demanda de baixa “causada per l’empresa” i executada “sense el seu consentime­nt ni autoritzac­ió, atès que fins ara el que subscriu no ha tingut coneixemen­t que l’empresa esmentada hagi prescindit” dels seus serveis.

Tant el possible conflicte als tribunals entre Bárcenas i el Par-

FALTEN PAPERS La solució passa per documentar la liquidació i el nou contracte SENSE POSSIBILIT­AT D’ESCAPAR Bárcenas va lliurar el passaport, tal com va ordenar el jutge per evitar la seva fuga

tit Popular com la contesa política ja entaulada entre l’un i els altres hauria de passar abans que res perquè les dues parts ensenyin els papers: en el cas del partit, la liquidació o pacte que la direcció assegura que va acordar amb l’extresorer el 2010 per liquidar la relació laboral; i en el cas de Bárcenas, el contracte que documenti la nova relació que segons la seva versió va establir amb la formació política a partir del 2010, aquesta vegada en qualitat d’“assessor” del partit.

Mentrestan­t, l’extresorer del Partit Popular va lliurar el seu passaport al jutjat número 5 de l’Audiència Nacional. Així complia una de les mesures cautelars que l’instructor del cas Gürtel, Pablo Ruz, va dictar en contra seu després de prendre-li declaració durant més de tres hores com a imputat per suborn, blanqueig i delictes fiscals.

 ?? ÁNGEL DÍAZ / EFE ?? Luis Bárcenas va sortir ahir de casa seva per lliurar el passaport a l’Audiència Nacional, tal com va ordenar el jutge
ÁNGEL DÍAZ / EFE Luis Bárcenas va sortir ahir de casa seva per lliurar el passaport a l’Audiència Nacional, tal com va ordenar el jutge

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain